Republika Italija partner Bosne i Hercegovine na putu ka Evropskoj uniji | | Bh-index

Republika Italija partner Bosne i Hercegovine na putu ka Evropskoj uniji

Europska unija    Datum: 28.11.2019.    
Autor: Redakcija


“Italija je kroz historiju bila važan partner Bosne i Hercegovine i želi i dalje biti dio njene budućnosti, posebno u okviru Evropske unije“, istakao je ambasador Republike Italije u BiH, NJ.E. Nicola Minasi, na današnjem otvaranju konferencije “Italija i BiH: Balkan i EU kroz stoljeća – 155 godina od otvaranja prvog Generalnog konzulata Italije u Sarajevu”.

Uz prisustvo predstavnika parlamentarne Komisije za vanjske i evropske poslove italijanskog Predstavničkog doma te predstavnika Evropske unije i partnerskih institucija, konferencija će danas i sutra kroz četiri panel diskusije obuhvatiti teme historije, politike, kulture i saradnje uz osvrte panelista iz Italije i Bosne i Hercegovine.

Naglašavajući da održavanje ove konferencije pokazuje evidentnu podršku Republike Italije prema Bosni i Hercegovini, Nj.E. Marta Grande, Predsjednica komisije za vanjske odnose i EU Zastupničkog doma parlamenta Italije, kazala je da je ova konferencija odlična prilika da se prodube prijateljski odnosi ove dvije države. “Nadam se da će nakon ovoga naši odnosi biti uistinu jači, jer mislim da parlamentarna saradnja i prisustvo naših parlamentaraca na današnjoj konferenciji dovoljno govori o tome koliko je italija posvećena ovom regionu i konkretno Bosni i Hercegovini i koliko priželjkuje njenu punu integraciju u Evropsku uniju“, navela je Nj.E. Marta Grande.

Na panel diskusijama govorit će se o 155 godina zajedničke historije, ideji Evrope u Bosni i Hercegovini, mogućim modelima za Evropu i Balkan te slici Balkana i Evrope u medijima. Na konferenciji će ujedno biti predstavljena i knjiga o bilateralnim odnosima.

“Današnja konferencija je odlična prilika da otvorenije razgovaramo o nekim temama koje su iznimno bitne za budućnost Bosne i Hercegovine i regiona“, kazao je jedan od panelista, prof. dr. Damir Kapidžić sa Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu.

Konferenciju će sutra zatvoriti panel diskusija “Balkan i Evropa u medijima“ na kojoj će uz Zlatka Dizdarevića, Elviru Jukić-Mujkić i Aleksandra Trifunovića učestvovati i Valerie Hopkins iz Financial Times. Diskusiju će otvoriti izlaganje šefa Delegacije EU u BiH i specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini, NJ.E. Johann Sattler dok će moderator diskusije biti Luisa Chiodi iz Osservatorio Balcani Caucaso Transeuropa.


Komentari

NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Bh-index portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Bh-index zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Bh-index nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.