Subota, 16 listopada, 2021

Republika Srpska blokirala ulazak BiH u Transportnu zajednicu

Nemojte propustiti

Iz Vijeća ministara BiH poručuju da im je neprihvatljiv prijedlog rotiranja predstavnika države i entiteta u zajednici. Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine ne slaže se s prijedlogom Vlade bh. entiteta Republika Srpska po kojem bi stajališta bh. države u okviru Transportne zajednice jugoistočne Europe naizmjenično i “po sistemu rotacije” zastupala tri ministarstva – državno i dva entitetska.

Ilustracija, Foto: Pixabay

Iz tog ministarstva su naveli kako zaključci Vlade Republike Srpske, usvojeni jučer, nisu prihvatljivi Vijeću ministara BiH jer su “procedure već dogovorene sa zemljama zapadnog Balkana, koje su i potpisnice Ugovora o osnivanju Transportne zajednice jugoistočne Europe”.

“Uzimajući u obzir da su odredbe ugovora usaglašene sa svim zemljama potpisnicama […] i zaključak Vlade Republike Srpske kojim se traži pribavljanje garancije da željezničke kompanije koje imaju dozvolu zemalja EU ili potpisnica ugovora neće moći koristiti, odnosno imati pristup prometnoj infrastrukturi u Bosni i Hercegovini, nije prihvatljiv Vijeću ministara Bosne i Hercegovine, odnosno Ministarstvu komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, ali ni Evropskoj komisiji koja je prethodno definirala odredbe Ugovora”, navedeno je iz ministarstva.

Navode i kako Europska komisija “nije dala saglasnost za zahtjeve koje postavlja Vlada RS i već se izjasnila da ne prihvata promjene u već definiranom Ugovoru o transportnoj zajednici koji su prihvatile sve zemlje zapadnog Balkana”.

Među ostalim, Vlada Republike Srpske smatra i da je „neophodno pribaviti garanciju da potpisivanjem ugovora željeznička preduzeća koja imaju dozvolu za rad (izdanu od država EU ili država potpisnica ugovora) neće moći koristiti, tj. imati pristup transportnoj infrastrukturi u BiH“.

Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine naglašava “potpunu opredijeljenost saradnje sa entitetskim ministarstvima u svim segmentima, ali isključivo u okvirima nadležnosti koje su propisane Ustavom Bosne i Hercegovine”.

Ako BiH ostane izvan Ugovora o prometnoj zajednici s Europskom unijom, podsjećaju bh. mediji, gubici će biti nesagledivi jer će Bosna i Hercegovina izgubiti mogućnost za liberalizaciju željezničkog sektora, ali i mogućnost financiranja projekata iz donatorskih izvora i međunarodnih institucija.

Na nedavno održanoj sjednici Vijeća ministara BiH, ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović nisu dali suglasnost za potpisivanje ugovora o ulasku BiH u transportnu zajednicu zbog negativnog stava Vlade Republike Srpske.

Prije nekoliko dana i šefica europske diplomacije Federica Mogherini apelirala je na vlasti BiH da daju suglasnost za pristupanje Transportnoj zajednici, u okviru koje bi se, osim BiH, trebali naći Srbija, Crna Gora, Albanija, Makedonija i Kosovo. No, izostala je suglasnost entiteta Republika Srpska, jer smatraju da BiH nije spremna.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Vasković “masakrirao” Dodika: Gori si od svake pandemije, najveće si prokletstvo srpskog naroda u posljednjih 100 godina

- Ti si najveći neprijatelj Srba; Neprijatelj No 1! Gori od svakog srpskog neprijatelja u zadnjih 100 godina. Ti...

Možda vas zanima i ovo