Srijeda, 6 srpnja, 2022

Republika Srpska nastavlja lobirati u SAD za svoje interese: Evo koliko to godišnje košta građane!

Autor:N1

Nemojte propustiti

Opseg angažmana po ovom sporazumu ne uključuje zastupanje RS ili bilo kojeg njenog zvaničnika u pitanjima koja uključuju pripremu i / ili vođenje parnice pred sudovima ili arbitražnim sudovima unutar ili bez Bosne i Hercegovine. Svako zastupanje koje uključuje parnicu dogovara se posebno.

Republika Srpska je početkom ove godine obnovila ugovor o zastupanju njenih interesa u SAD sa kompanijom McGinnis Lochridge za ovu kalendarsku godinu. Prema ugovoru koji je dostupan na stranici Ministarstva pravde SAD odnosno njihovog odjela za registraciju stranih agenata (FARA) Republika Srpska će na mjesečnom nivou izdvajati 65.000 američkih dolara odnosno 780.000 dolara ili 1,274,708 KM na godišnjem nivou ovoj agenciji.

Ugovor koji je naslovljen na Zlatana Klokića, ministra za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske, se navodi kako će McGinnis Lochridge savjetovati i predstavljati entitet Republika Srpska te raditi sa i savjetovati izabrane predstavnike po međunarodnim pravnim i političkim pitanjima po zahtjevu Vlade s vremena na vrijeme. Očekivanje McGinnis Lochridgea je da će Vladi Republike Srpske pomagati u sljedećem:

– Zakonska prava i obaveze RS-a prema primjenjivom međunarodnom pravu, uključujući Dejtonski mirovni sporazum i druge međunarodne sporazume u kojima je BiH stranka, poput Evropske konvencije o ljudskim pravima;

– Prava i obaveze RS i BiH u odnosu na Ured visokog predstavnika, Vijeće za provedbu mira, Vijeće sigurnosti UN-a, OSCE, EU, Vijeće Evrope i drugi;

– Odnosi s međunarodnom zajednicom;

– Pravna pitanja u vezi sa usklađivanjem institucija i zakona RS i BiH sa ustavnim okvirom BiH prema Dejtonskom mirovnom sporazumu;

– I pravna pitanja vezana za usklađivanje institucija i zakona RS i BiH sa evropskim standardima u vezi sa pristupanjem EU.

Opseg angažmana po ovom sporazumu ne uključuje zastupanje RS ili bilo kojeg njenog zvaničnika u pitanjima koja uključuju pripremu i / ili vođenje parnice pred sudovima ili arbitražnim sudovima unutar ili bez Bosne i Hercegovine. Svako zastupanje koje uključuje parnicu dogovara se posebno.

U prethodnim ugovorima koji su dostupni kod FARA Republika Srpska je plaćala ovo agenciji između 80.000 američkih dolara u 2019. te dijelu 2020. i 60.000 dolara koliko je plaćala od aprila do decembra 2020. na mjesečnoj razini.

Uz ove dokumente mogu se pronaći i ugovori koji su potpisivani između Vlade RS tada zastupane od ministrice Željke Cvijanović u periodu od 16. 08. 2011. do 26. 02. 2015. sa Myrmidon Group LLC za iste usluge koje sada obavlja McGinnis Lochridge. Prema dostupnim dokuementima Myrmidon Group LLC je u 2011., 2012. 2013. i 2015. za ove usluge primila 2,807,000 američkih dolarad odnosno 4,587,316 KM.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Institucije Bosne i Hercegovine ne vide značaj dijaspore, pozivaju ih samo da glasaju na izborima

Institucije zbog kojih su građani i otišli iz zemlje, kažu iz Svjetskog saveza dijaspore, i dalje ne olakšavaju,...

Možda vas zanima i ovo