Subota, 26 studenoga, 2022

Resorni ministar: Vrbe na Plavoj vodi su nelegalno posječene

Nemojte propustiti

Danas se oglasio i ministar Poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Srednjobosanskog kantona, gospodin Senad Selimović, te izrazio žaljenje zbog sječe vrba na Plavoj vodi u Travniku, jednog od zaštitinih znakova tog grada, pri tom navodeći da su vrbe posječene nelegalno.

plava-voda1

“Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Srednjobosanskog kantona, nakon velikog broja upita građana i medijskih kuća, ovim putem obavještava javnost povodom aktuelne situacije u Travniku izazvane rušenjem stabala na području turističkog simbola grada Travnika – Plavoj vodi, da nije ni na koji način bilo uključeno ili konsultovano prikom provođenja gore navedenih aktivnosti”, stoji u saopštenju.

 
“S tim u vezi, napominjemo da je dosadašnja praksa, ali i zakonska obaveza, uklanjanja bilo kakvih stabala sa privatnih i javnih površina na području Srednjobosanskog kantona podrazumjeva i traženje mišljenja Ministarstva koje ovaj put nije ni obaviješteno da će se raditi sječa stabala na izvorištu Plave vode, a da ne govorimo da je
Ministarstvo dalo bilo kakavu saglasnost za ovaj čin. Zbog ove, nelegalne sječe, Ministarvo će poduzeti sve neophodne aktivnosti s ciljem razjašnjenja cijelog slučaja.”, kazao je resorni ministar, gospodin Senad Selimović.

Ministra čudi ishitrenost ovog poteza, jer kako je potvrdio u saopštenju, Regionalni vodopad “Plava voda” dobio je Rješenje saglasnosti kojim se obavezuje da nizvodno od vodozahvatnih objekata obezbjedi stalni ekološko prihvatljiv protok u koritu Plave vode,  neophodan za potrebe živih bića i očuvanje prirodne okoline, te očuvanje sadašnjeg turističkog značaja Plave vode. Imajući u vidu gore navedeni čin rušenja stabala, ovo predstavlja grubo kršenje Rješenja o vodnoj saglasnosti, te zahtjeva njegovu ponovnu reviziju.

 
“Imajući u vidu kakva je simbolika izvorišta Plave vode kao nemjerljivog kulturno – historijskog obilježja Travnika sa velikim žaljenjem se pridružujemo ogromnom broju građana Općine Travnik, turista, kao i zaljubljenika u prirodu i zaštitu čovjekove sredine, koji su, najblaže rečeno, razočarani ovim činom, te ocjenjujemo da izvorište Plave vode, bez stabala koja su posjećena, više ne predstavlja onaj isti prepoznatljivi simbol Travnika.” poručuje ministar Selimović.

 
(A.J. / Bh-index)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Pucnjava i sukob između krijumčara migranata u selu Horgoš, šest osoba završilo u bolnici

Pripadnici Policijske brigade MUP-a Srbije u petak su, u okviru opsežne akcije započete ranije na sjeveru zemlje, priveli na...

Možda vas zanima i ovo