Nedjelja, 5 prosinca, 2021

Respiratori stigli u subotu, a Fikret Hodžić dozvolu dobio tek jučer

Nemojte propustiti

Čak i ako nisu znali da Srebrna malina nije ovlaštena da uvozi respiratore, morali su provjeriti prije sklapanja posla. To im je bila zakonska obaveza. Tim prije jer su za taj posao izdvojili 10,5 miliona maraka.

Respiratori koje je uvezao Fikret Hodžić, tačnije njegova firma Srebrna malina, još uvijek se nalaze u carinskom skladištu na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, jer nisu ocarinjeni, prenosi danas Oslobođenje.

Kako saznaje i piše Oslobođenje, od dobro obaviještenih izvora, još uvijek nije ni podnesen zahtjev za carinjenje. Razlog je to što firma Srebrna malina, u trenutku kada su respiratori sletili na sarajevski aerodrom, nije imala dozvolu za uvoz medicinske opreme i lijekova, koju izdaje Agencija za kontrolu lijekova BiH.

– Carinski postupak se ne može obaviti bez dozvole, jer je tako predviđeno zakonima u BiH. Lijekove i medicinska sredstva u BiH mogu uvoziti samo oni koji imaju dozvolu za uvoz, kazali su izvori Oslobođenja.

Dozvola izdata jučer, Foto: Oslobođenje

Međutim, više ne stoji informacija da Hodžić nema dozvolu. On je u međuvremenu dobio dozvolu. Hodžić je ustupio svoju dozvolu Oslobođenju, ali nije obraćao pažnju na datum. Naime, kada je u pitanju datum, taj datum kaže da su respiratori stigli u Sarajevo 25. aprila, a da je dozvolu dobio tek jučer.

– Dakle, Fikret Hodžić je sklopio ugovor o nabavci 100 respiratora, vrijedan 10,5 miliona maraka, koje su izdvojene iz budžeta, sa Federalnim štabom civilne zaštite, na čijem je čelu Fahrudin Solak, iako je u tom trenutku znao da nema dozvolu za uvoz medicinske opreme – piše Oslobođenje.

Osim toga Federalni štab civilne zaštite sklapa posao sa firmom, koja je u tom trenutku bez dozvole za uvoz medicinske opreme. Čak i ako nisu znali da Srebrna malina nije ovlaštena da uvozi respiratore, morali su provjeriti prije sklapanja posla. To im je bila zakonska obaveza. Tim prije jer su za taj posao izdvojili 10,5 miliona maraka.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Snijeg na pojedinim dionicama u BiH, neodgovorni vozači prave zastoje zbog neposjedovanja opreme

Iz BIHAMK-a podsjećaju da je obavezno posjedovanje zimske opreme, odnosno lanaca kako ne bi došlo do obustavljanja saobraćaja i...

Možda vas zanima i ovo