Ponedjeljak, 4 srpnja, 2022

Revolucionarna ideja iz Njemačke: Nema više klasične soli na cestama koja uništava limariju na vozilima, čak će i uštedjeti veliki novac

Nemojte propustiti

Bavarsko Ministarstvo za stanovanje, gradnju i saobraćaj očekuje da će pilot-projektom ove godine uštedjeti 700 tona soli i 4,9 miliona litara vode.

Putarska služba u Dingolfingu koristi vodu od krastavaca umjesto klasične soli kako bi ceste bile sigurne zimi. Otpadne vode koje nastaju kao produkt proizvodnje kiselih krastavaca proizvođača delikatesnih proizvoda “Develey”, sada zamjenjuju klasičnu sol za odleđivanje cesta. Mada se voda od krastavaca koja sadrži sol do sada zbrinjavala putem kanalizacijskog sistema, ona se sada šprica na ceste. U posebnom pogonu voda se tretira, čisti i dostavlja putarima kao salamura.

Recikliranjem slane vode smanjit će se ukupna količina soli koja se ispušta u okoliš. Voda od krastavaca dovoljna je za snabdijevanje skladišta za održavanje autoputeva u krugu od 85 kilometara od Dingolfinga tokom cijele zimske sezone.

Sol je ogroman teret za okoliš. Bavarsko Ministarstvo za stanovanje, gradnju i saobraćaj očekuje da će pilot-projektom ove godine uštedjeti 700 tona soli i 4,9 miliona litara vode. Proizvođač krastavaca mora, pak, uložiti mnogo manje novca u pročišćavanje otpadnih voda.

Tako su pragmatični Nijemci spojili ugodno s korisnim.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Ljetovanje u Hrvatskoj nikad nije bilo skuplje, ovo su nove cijene hrane, pića i smještaja

Vrlo popularna destinacija je Dubrovnik. Ukoliko bi se četvoročlana porodica odlučila da ide na odmor u ovaj predivan grad...

Možda vas zanima i ovo