Subota, 27 veljače, 2021

Režim Milorada Dodika: Bošnjaci jedini narod kojem je u matičnoj zemlji uskraćen jezik

Nemojte propustiti

“Neophodno je uvođenje poreza na luksuz… Ako neko kupi automobil za 200.000 KM, logično je da ne treba plaćati obični porez”

- Neophodno je uvođenje poreza na luksuz. Prije svega su to skupa alkoholna pića, luksuzni automobili... Ako neko kupi...

Hrvatski branitelji protiv izgradnje džamije Alija Izetbegović: Asocira nas na progone i etničko čišćenje

Nazvati vjerski objekt po Aliji Izetbegoviću, naglašavaju predstavnici udruženja proizašlih iz Domovinskog rata Bugojna, neprimjereno je iz više razloga...

Dr. Dragan Stevanović: Ovo nije “gripica” nego ozbiljna bolest; U karijeri nisam vidio veći broj teško oboljelih

Dr. Dragan Stevanović je kazao da za 30 godina nije vidio veći broj teško oboljelih. Mi smo upozoravali da se...

SDA razočarana potezom stranaca u vezi Srebrenice

SDA smatra razočaravajućom poruku koje su ambasadori Kvinte, Delegacija EU i OSCE poslali preživjelim žrtvama genocida u Srebrenici odbijajući...

Salkić je naglasio da Bošnjaci od svog maternjeg bosanskog jezika neće odustati i to su pokazali na popisu 2013. godine, kada se većina građana ove zemlje izjasnila da su konzumenti bosanskog jezika.

Potpredsjednik entiteta Republike Srpske Ramiz Salkić danas je, u povodu Međunarodnog dana maternjeg jezika, rekao da su Bošnjaci jedini narod kojem je u matičnoj zemlji uskraćeno pravo da nazovu svoj jezik onako kako oni žele i da ga izučavaju u obrazovnom procesu.

Pozvao je sve građane, govornike bosanskog jezika, da istraju u borbi za elementarna ljudska prava i da rade još više na afirmaciji bosanskog jezika.

– Bošnjaci su danas jedini narod u Evropi kojem je u matičnoj zemlji uskraćeno pravo da nazovu svoj jezik onako kako oni žele i da ga izučavaju u obrazovnom procesu. Danas na Međunarodni dan maternjeg jezika želim dodatno da podsjetim na ovaj problem i da iznova pozovem one koji uskraćuju to pravo Bošnjacima da to prestanu činiti, ali i one koji mogu pomoći da se ovo pitanje riješi da to urade – istakao je Salkić.

Ramiz Salkić

Naglasio je da Bošnjaci od svog maternjeg bosanskog jezika neće odustati i to su pokazali na popisu 2013. godine, kada se većina građana ove zemlje izjasnila da su konzumenti bosanskog jezika.

– Popis je pokazao da nisu samo Bošnjaci govornici bosanskog jezika već da su to i drugi građani ove zemlje. Diskriminacija koju provode vlasti entiteta RS, ali i nekih kantona u pogledu bosanskog jezika treba i mora prestati. Diskriminacija neće natjerati konzumente bosanskog jezika da od njega odustanu, ona samo može ojačati želju da se dodatno afirmiše bosanski jezik kao neupitna lingvistička kategorija – poručio je Salkić.

Istakao je da je “negiranje bosanskog jezika u entitetu RS po smjernicima SANU-a čisto političko pitanje i pokušaj protjerivanja svega što asocira na Bosnu i Hercegovinu sa teritorija koje su oni definisali kao teritorij na kojem može egzistirati samo srpski narod, pravoslavlje te srpska kultura i tradicija, što uključuje samo srpski jezik”.

– Pozivam sve građane, govornike bosanskog jezika, da istrajemo u borbi za naša elementarna ljudska prava i da radimo još više na afirmaciji bosanskog jezika. Bosanski jezik je dio našeg identiteta, naše kulture, naše državnosti i svako ustupanje i odustajanje pod pritiskom diskriminacije u pogledu jezika značilo bi odustajanje od našeg identiteta, kulture i jedine nam domovine Bosne i Hercegovine – istakao je Salkić, saopćeno je iz njegovog kabineta.

 

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručuje: Dok sam živ neću da prihvatim da nedjelja bude neradna

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ponovo se osvrnuo na pitanje neradne nedjelje. Kako je poručio, "dok je živ neće da...

Možda vas zanima i ovo