Četvrtak, 29 srpnja, 2021

Režim odvijanja saobraćaja bit će izmijenjen 6. juna zbog posjete pape Franje

Nemojte propustiti

Režim odvijanja saobraćaja bit će izmijenjen 6. juna od 7 do 20 sati zbog posjete pape Franje Sarajevu.

U ulicama na trasi kretanja Pape bit će potpuna obustava saobraćaja koji će biti preusmjeren u alternativne pravce. Obustava saobraćaja neće biti kontinuirana, jer će nakon prolaska Pape saobaćaj biti sukcesivno uspostavljan, u zavisnosti od ulice, lokacije i satnice prolaska.

Ulice u kojima će saobraćaj biti obustavljen su: ulica Kurta Schorka, Stupska petlja, Džemala Bijedića, Bulevar Meše Selimović, Zmaja od Bosne, Hiseta, Reisa Džemaludina Čauševića, Mis Irbina, Musala, Maršala Tita, Alipašina, Obilazna saobraćajnica pored Olimpijskog stadiona “Asim Ferhatović Hase” (od ulice Patriotske lige do ulice Alipašina),Betanija, Obala Kulina Bana, Vilsonovo šetalište, Kotromanića, Kulovića, Dalmatinska, Mehmed paše Sokolovića, Pehlivanuša, Muse Ćazima Ćatića, Josipa Štadlera, Mula Mustafe Bašeskije, Telali, Čemaluša, Ferhadija – pješačka zona na dijelu štićene zone kretanja Svetog Oca papa Franje,Vrbanja, Franje Račkog, Stjepana Tomića, Terezija, Zagrebačka, Hamdije Čemerlića, Prijedorska, Srđana Aleksića od raskrsnice sa ulicom Bulevar Meše Selimovića u smjeru prema Istiklal Džamiji u dužini od oko 300 metara, Brčanska, Žrtava fašizma, Gatačka.

Također će biti zabranjeno kretanje teretnih motornih vozila čija najveća dozvoljena masa prelazi 3.500 kg od 5 do 20 sati te zaustavljanje i parkiranje vozila duž trase kojom prolazi Papa u širini 30 metara.

Zabranjuje se zaustavljanje i parkiranje vozila na uličnim parkiralištima u ulicama Reisa Dž. Čauševića, Mis Irbina i Musala dan prije posjete Pape 5. juna od 16 do 24 sata i 6. juna od 00.00 do 20 sati.

Povremene preregulacije vršit će se od 7 do 20 sati u ulicama Reisa Džemaludina Čauševića, Maršala Tita, Stjepana Tomića i Radićeva.

KJKP “Gras” će u od 00:00 do 5 sati uspostaviti tramvajski saobraćaj na relaciji Ilidža-Skenderija, a od 7 sati do 20 sati
“Gras” će prilagoditi održavanje i izmjene prevoza putnika.

Također je potrebno dislocirati taksi stajališta duž trase ulica u kojima se vrše izmjene režima saobraćaja od 7 do 20 sati, a koja su smještena 30 metara dalje od trase kretanja Pape.

Ministarstvo saobraćaja je osiguralo parking za 684 autobusa, kojim će stići hodočasnici u Sarajevo na mjestima: parking prostor Slatina, ulica Stjepana Tomića, parking prostor ispred porodilišta “Zehra Mujdović”, parking prostor “Opela” Alipašina ulica, ispred Bosnalijeka, plato – parking ispred autobuske i željezničke stanice, parking u krugu “Kampusa”, ulice Vilsonovo šetalište, Kotromanića, Franje Račkog, parking Vrbanja, parking prostor ispred Aquariusa i parking prostor kod Ambasade Republike Turske.

Osigurano su i rezervni parking prostori kod stadiona Otoka, “Energoinvest”, TAS Vogošća i kod RTV doma.

Autobusi kojima će stići hodočasnici sa posebnim potrebama bit će osiguran neposredan pristup stadionu Koševo.

Pripadnici MUP-a KS na ulazu u grad iz pravca Vogošće, Ilidže i Pala usmjeravat će autobuse na parkinge.

Hodočasnici koji ne dolaze organizovano moći će koristiti ostale parkinge na području Kantona Sarajevo, kao i parkinge unutar naselja.

Očekuje se dolazak velikog broja motociklista koji mogu parkirati vozila u krugu školskog dvorišta OŠ “Nafija Sarajlić” u ulici Patriotske lige.

S obzirom da će na dan dolaska pape Franje bit će odgođene sahrane i dženaze, za prijevoz umrlih građani se mogu obratiti
na telefon broj 033 286-748 ili šefu smjene u MUP-u KS koji će osigurati pratnju ili dati detaljne upute za prevoz.

Na lokacijama gdje će biti najveća koncentracija autobusa, osigurane su cisterne sa pitkom vodom za hodočasnike na lokacijama parking Kampus i u ulici Kotromanića.

Na pet lokacija bit će raspoređeni i mobilni timovi Doma zdravlja Kantona Sarajevo.

Vrhbosanska nadbiskupija Sarajevo osigurala je više od 100 volontera koji će biti u službi pomoći hodočasnicima na terenu

Mole se građani da u što manjoj mjeri koriste motorna vozila te na taj način daju lični doprinos, saopćeno je iz Ministarstva saobraćaja KS.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Svjetski jevrejski kongres odbacio izvještaj Dodikove komisije o Srebrenici: “Ovo je sramotno”

On je nazvao izvještaj “sramotnim” za akademsku zajednicu i rekao da se njegov sadržaj kosi se s utvrđenim cinjenicama...

Možda vas zanima i ovo