Subota, 22 siječnja, 2022

Rezultati istraživanja pokazali: I pacijenti s lakšom kliničkom sliku mogu imati dugotrajno oštećenje pluća

Nemojte propustiti

Istraživanje je otkrilo da pacijenti s lakšom kliničkom sliku mogu imati dugotrajno oštećenje pluća, dok oni koji su u ozbiljnom stanju ne moraju nužno da prijavljuju slične poteškoće.

Dok se zemlje širom svijeta suočavaju s naglim skokom broja oboljelih od virusa korona, mnogi medicinski eksperti već mjesecima proučavaju pacijente koji su preležali bolest kako bi otkrili kako ona napada tijelo.

Istraživanje iz Jerusalema otkrilo je da 50 odsto pacijenata oboljelih od ove bolesti doživljava opštu slabost nakon borbe sa virusom, bez obzira da li je riječ o težoj ili lakšoj kliničkoj slici.

Opšta slabost nakon virusa

“Najmanje polovina pacijenata i dalje pati od opšte slabosti i poteškoća sa disanjem nedjeljama i, možda, mjesecima nakon oporavka, pokazuju preliminarni rezultati izraelskog istraživanja”, prenosi “i24”.

Pulmološki institut u Medicinskom centru “Šare Zedek” u Jerusalimu objavio je u nedjelju svoje nalaze, koji se odnose na desetine pacijenata oboljelih od ove bolesti, od blagih do umjerenih i ozbiljnih stanja, prenosi Telegraf.

Oko 50 odsto njih je imalo isti simptom – opštu slabost nakon oporavka, koja nije povezana sa težinom bolesti.

Oštćenja pluća

Štaviše, istraživanje je otkrilo da pacijenti s lakšom kliničkom sliku mogu imati dugotrajno oštećenje pluća, dok oni koji su u ozbiljnom stanju ne moraju nužno da prijavljuju slične poteškoće.

“Među simptomima koje smo ispitivali pronašli smo opštu slabost kod većine ispitanika, kašalj i/ili kratkoću daha, pojavu fibroze /plućne embolije, opstrukcije i sumnju na plućnu hipertenziju”, kazao je profesor Gebrijel Izbiki, direktor Pulmološkog instituta koji je pokrenuo ovo istraživanje.

Istraživanje se i dalje nastavlja.

“Zahvalni smo svim pacijentima sa sjedištem u Izraelu, koji su liječeni i pušteni ili u bolnici ili su bili u ‘korona virus hotelu’ da bi učestvovali u studiji”, napomenuo je Izbiki.

Više s weba

Izdvajamo

Gdje ide novac? Zašto građani ne osjete rekordni rast prikupljenih poreza?

Da imamo jasno postavljene ciljeve, onda mi koristili instrument fiskalne politike i politike dohotka da provedemo prijedloge i ideje...

Možda vas zanima i ovo