Petak, 25 lipnja, 2021

Ribar koji je 16 mjeseci plutao Tihim oceanom pojavio se pred novinarima

Nemojte propustiti

Foto: AFP
Foto: AFP

Ribolovac Jose Salvador Alvarenga prošao je kroz mnogo toga i još se oporavlja. Osim što vlasti provode istragu o slučaju, s njim želi razgovarati i porodica ribara koji nije preživio. Traže odgovore na neka pitanja.

Muškarac iz Salvadora koji je više od godinu dana plutao na Tihom oceanu u četvrtak se kratko pojavio na konferenciji za medije. Izgledao je slabo i krhko.

Jose Salvador Alvarenga pozdravio je 50-ak dužnosnika i novinara u hotelu u kojem je odsjeo. Svježe obrijan i ošišan govorio je tihim glasom. Prijateljima i vladi zahvalio je na pomoći, a onda odbio odgovarati na pitanja.

-Prošao je kroz mnogo toga i još se oporavlja, ali u dobrom je zdravstvenom stanju. Malo je dehidriran, no sve ostalo je dobro – rekao je prevoditelj za medije.

Ipak, CNN piše da je, nakon što je pokazao znakove poboljšanja, opet završio u bolnici gdje ga hrane intravenozno. Osim dehidracije, problem je i nedostatak minerala i vitamina.

Njegov zdravi izgled u ponedjeljak, kada je pozdravio ljude koji su ga dočekali u Majuru, bacio je sumnju na njegovu priču.

Dužnosnicima je ispričao da je Meksiko napustio krajem 2012. godine s još jednim ribarom koji je kasnije preminuo. Objasnio je da su krenuli u jednodnevni lov na morske pse kada je oluja poremetila njihove planove.

I dužnosnici su na sastanku potvrdili da se vraća u bolnicu na dodatne medicinske pretage, kao i da će proći još tri do četiri dana prije njegovog povratka u El Salvador. Iako su dužnosnici sretni jer mogu pomoći muškarcu čija je priča obišla svijet, potvrdili su da je u toku istraga slučaja.

Osim ribara, u četvrtak se javnosti obratila i obitelj Ezeqoiela Cordobe koji je bio s njim na brodu, ali nije preživio. Rekli su da ne krive Alvarengu za ono što se dogodilo, ali imaju pitanja za njega, prenosi Dnevnik.hr.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Iz Malezije stigla donacija od 50.000 doza vakcina

Upotreba vakcina je moguća za nekoliko dana. Na Međunarodni aerodrom Sarajevo sinoć je stiglo 50.000 doza Sinovac vakcina koje je...

Možda vas zanima i ovo