Subota, 15 svibnja, 2021

Ribar našao ‘nešto odvratno’, a sad je bogatiji za 300.000 eura

Nemojte propustiti

– Htio sam znati istinu pa sam kontaktirao vlasti. Sada kada znam o čemu se radi, prodat ću ju – kaže ribar

Jamras Thiachote (55) ribar iz Tajlanda šetao je plažom kada je vidio neobičan komad. Bilo to još u januaru nakon oluje. Budući da nije bio siguran o čemu je riječ, ribar ga je ostavio.

Kasnije je njegov rođak pretraživao na internetu pa su posumnjali da je riječ o kitovoj rigotini. Jamras se vratio na plažu i uzeo taj komad koji bio težak oko šest kilograma.

Jamras koji zarađuje nekoliko eura dnevno, znao je da je kitova bljuvotina na dobroj cijeni, a kako bi mu dodatna zarada dobro došla, počeo se raspitivati o tome da li se može napraviti neki test koji bi potvrdio njegove sumnje.

Foto: Screenshot/NewsNBT

Uskoro su ga posjetili lokalni čelnici koji su potvrdili njegove sumnje.

– Prvo su došla trojica komšija. Uzeli su par uzoraka i rekli da će sve ispitati, a onda su mi rekli kako testovi ništa nisu pokazali i više mi se nisu javljali. Htio sam znati istinu pa sam kontaktirao vlasti. Sada kada znam o čemu se radi, prodat ću ju – kaže Jamras Thiachote.

Bljuvotina vrijedi oko 300.000 eura, piše Bangkok Post.

Stručnjaci su utvrdili da komad sadrži više od 80 posto tzv. ambre koja se proizvodi u probavnom sistmu kitova ulješura. Kada se ona osuši ima fini miris pa se koristi u industriji parfema.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

“Vojne trupe s različitih strana krstare BiH, Dodiku će trebati više od 30.000 vojnika ‘partije’ kako bi blokirao Amerikance da ne dođu do Manjače...

Iako je Manjača od Trebinja udaljena oko 400 kilometara, trupe NATO-a krstare cijelom zemljom, pa su jutros i na...

Možda vas zanima i ovo