Subota, 1 travnja, 2023

Ribe, tuljani i kitovi masovno bježe sa Sjevernog pola: Niko ne zna šta dolazi iz dubina, angažovana i vojska

Nemojte propustiti

Kanadska vojska istražuje misteriozni zvuk koji dolazi s dna mora u zabačenoj regiji Arktika i koji je tokom nekoliko zadnjih mjeseci plašio životinje, rekli su kanadski dužnosnici za BBC.

Vojne letjelice su obavile nekoliko multisenzorskih pretraga u tom području, ali zasad ne mogu objasniti uzrok pojave koju su nazvali “akustičnim anomalijama”:

– Naši avioni nisu otkrili nikakav kontakt na površini ili ispod nje. Jedino što su na tom području posade vidjele su dva jata kitova i šest morževa – rekli su iz vojske za BBC. Glasnogovornik ministarstva odbrane iz Ottawe rekao je da uzrok neobičnog pinga, za koji rijetki stanovnici na tom području kažu da se može čuti čak i kroz trup broda, ostaje misterij.

Zvuk se mogao čuti cijelo proteklo ljeto u tjesnacu Fury and Hecla, a opisuje ga se kao “bip” ili “šum”, rekao je zastupnik Paul Quassa. Riječ je o uskom vodenom kanalu u regiji Nunavutu, najvećem i najrjeđe naseljenom kanadskom teritoriju, lociranom u blizini Grenlanda.

– Ovo je jedno od većih lovnih područja tijekom ljeta i zime jer je riječ o području na kojem je dio mora okružen ledom, bogatom morskim sisavcima. No, ovo ljeto ih tamo gotovo uopšte nije bilo i to nam je postalo sumnjivo – kazao je Quassa.

Neki drugi zvaničnici su rekli da je riječ o području koje je na migracijskim rutama kitova i različitih vrsta tuljana kojih također nije bilo ove godine. U nedostatku službenog objašnjenja, kanadski su mediji počeli nagađati što bi mogao biti uzrok zvuka pa se tako redom bacala sumnja na istraživanja koje sonarom provode rudarske kompanije, na vojne podmornice ili čak namjerne sabotaže aktivista Greenpeacea koji žele odvratiti životinje od lovnog područja.

No, rudarske kompanije tvrde da ne provode istraživanja u tom području, vojska je rekla da ni strane ni domaće podmornice nisu tuda prolazile, a Greenpeace je optužbe odmah odbacio.

Zasad zvuk i dalje ostaje misterij.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Keramičar Hasad Gvozden odlučio ostati u BiH: Ne žaim što sam ostao, imam mnogo posla!

Hasan je neko vrijeme razmišljao o odlasku u Njemačku. Čekajući dokumentaciju za iseljenje, prijavio se na obuku „Započni svoj...

Možda vas zanima i ovo