Srijeda, 8 prosinca, 2021

Rigorozne kontrole: Uvoz mesa u BiH povećan, veterinarski inspektori oprezni, kontroliše se svaki paket

Nemojte propustiti

uvoz mesa

Zbog uginuća više stotine goveda i uginića nekoliko hiljada tovnih pilića tokom razornih poplava koje su Bosnu i Hercegovinu zadesile u maju ove godine, naša zemlja će morati povećati uvoz mesa, javlja bh. novinska agencija Patria.

Stručnjaci sa Veterinarskog fakulteta u Sarajevu upozoravaju da je BiH i ranije na uvoz mesa svake godine trošila milione maraka, ali da će zbog poplava koje su uništile veliki broj farmi u BiH sada trebati i pojačati taj uvoz, ali uvesti i dodatnu kontrolu na granicama, kako ne bi došlo do zloupotrebe trenutne situacije u našoj zemlji.

No, poručuju, građani ne treba da brinu. Veterinarski inspektori naše zemlje imaju i znanje i način kako otkriti i najmanje sumnjivu pošiljku mesa. Inspektori su naročito oprezni tokom ljetnih dana, kada je povećana i mogućnost zaraze mesa.

Nihad Fejzić, dekan Veterinarskog fakulteta u Sarajevu također je potvrdio za Patriu da građani ne trebaju brinuti za ispravnost uvoznog mesa.

– Naša zemlja ima dobre sisteme kontrole, dobre granične veterinarske inspektore, pa ne bi trebalo biti nikakvih problema – rekao je Fejzić.

Ona napominje da BiH treba uložiti napore kako bi se životinjski fond koji je uništen tokom poplava što prije nadoknadio kako bi se smanjio izliv novca iz zemlje usljed uvoza.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

U Washingtonu se sastali Denis Zvizdić i Matthew Palmer

"Saglasili smo se da u izmjenama izbornog zakona treba naći demokratsku ravnotežu kolektivnog i individualnog, uz obavezno jačanje integriteta...

Možda vas zanima i ovo