Petak, 15 listopada, 2021

Riječ “OK” slavi 175 godina postojanja

Nemojte propustiti

Ilustracija

Jedna od najpopularnijih riječi svijeta na engleskom jeziku, čuveno OK sutra slavi 175. rođendan.

Ta reč se prvi put pojavila u štampi u američkom Boston Morning Postu 1839. godine, prenosi AFP.

“Mislim da ‘OK’ treba da se slavi paradama i govorima”, smatra Alan Metkalf, profesor iz Ilinoisa, koji je i svjetski stručnjak za istoriju i značenje ove riječi.

U svojoj knjizi “OK: Nevjerovatna priča o najvećoj američkoj riječi”, Metkalf je napisao da je to najčešće izgovorena ili otkucana riječ na planeti, korišćena više nego “Coke” (Koka kola).

Etimološki, ova riječ nema direktne veze sa latinskim, grčkim ili bilo kojim drugim drevnim jezikom. Oksfordski rječnik na svom sajtu odbacuje špekulacije da OK potiče iz nekih grčkih i škotskog izraza za ”u redu je”.

Umjesto toga, on favorizuje teoriju, koju dijeli i Metkalf – da je OK skraćenica od “all correct” iz davnih 1830-ih godina kada su greške u jeziku bile izražene, kao što se danas dešava sa upotrebom interneta.

Danas se OK koristi da se izrazi slaganje, odobravanje, razumijevanje ili da se naglasi rečenica, naprimjer “Ostaću ovde, ok?” i skoro da nema osobe na planeti koja je neće razumjeti, prenosi AFP.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Iz tri elektroprivrede poručuju: Struja neće poskupjeti za domaćinstva

O najavi poskupljenja električne energije oglasila se i Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine. Iako Regulatorne...

Možda vas zanima i ovo