Utorak, 22 lipnja, 2021

Riječ stručnjaka: “Srbija nema pravo da insistira na izvještaju visokog predstavnika”

Nemojte propustiti

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić najavio je jučer nakon sastanka s političarima iz RS u Beogradu da će Srbija ubuduće, kao strana potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma, od visokog predstavnika u BiH tražiti izvještaje o njegovom radu.

Je li visoki predstavnik zaista i obavezan Srbiji slati izvještaje o svom radu, odgovara ekspert za ustavno pravo Kasim Trnka.

“To izričito nije predviđeno u Dejtonskom mirovnom sporazumu. Oni vjerovatno iz toga što je Srbija zaista potpisnica Dejtonskog sporazuma zaključuju da imaju neka svoja prava, ali nažalost imaju i obaveze. I nikad ne spominju svoje obaveze iz tog sporazuma”, kaže Trnka za “Vijesti.ba”.

Prema njegovim riječima, u Srbiji vjerovatno smatraju da je to njihovo izvedeno pravo, jer u samom tekstu Dejtonskog mirovnog sporazuma takvo nešto nigdje nema napisano.

“Strane potpisnice ne učestvuju u postupku imenovanja novog visokog predstavnika, nego Vijeće za implementaciju mira (PIC) i Vijeće sigurnosti UN-a. Hrvatska, Srbija i BiH jesu potpisnici, ali to im ne daje za pravo da insistiraju na izvještaju. Uostalom, visoki predstavnik svoj izvještaj svakih pola godine podnosi Vijeću sigurnosti UN-a”, jasan je Trnka.

Ocjenjuje da će novoimenovani visoki predstavnik Christian Schmidt i vlada zemlje iz koje dolazi vjerovatno razmisliti je li mu oportuno da Srbiji dostavi izvještaj o svom radu i na taj način u toj zemlji bude predmet političkog nadmetanja.

“Ja mislim da se on ne bi odlučio na takav potez, nego bi upravo rekao da je njegov izvještaj javno dostupan na web stranici OHR-a, da ga on svakih šest mjeseci podnosi Vijeću sigurnosti UN-a i da se svako lako može s tim dokumentom upoznati”, konstatuje Trnka.

Podsjeća da je i Narodna skupština RS-a od i dalje aktuelnog visokog predstavnika Valentina Inzka tražila izvještaj o njegovom radu, ali je od njega dobila kratak i jasan odgovor – otvorite web stranicu OHR-a pa čitajte.

Trnka je na kraju odgovorio na tvrdnje lidera SNSD-a Milorada Dodika da Schmidt neće imati legitimitet u RS-u ukoliko izostane njegova potvrda u Vijeću sigurnosti UN-a.

“Institucija visokog predstavnika predviđena je Dejtonskim mirovnim sporazumom i ona po tom osnovu ima svoj legitimitet, slagali se oni s tim ili ne”, zaključio je Trnka u razgovoru za “Vijesti.ba”.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Turković i Kurz u Beču: Najavljeno milion vakcina za Zapadni Balkan

- Kancelaru sam rekla da smo zahvalni smo što se ta saradnja nastavlja, jer se i borba protiv pandemije...

Možda vas zanima i ovo