Utorak, 19 listopada, 2021

Riješeno ubistvo Šarićevog partnera

Nemojte propustiti

Darko Šarić
Darko Šarić

Penovića je, prema zaključcima istrage, likvidirao jedan od najopasnijih plaćenih ubica koji su radili za Šarića.

Izrešetano tijelo pomorca Tripe Penovića, pronađeno na putu u Zagrebu 2008, donedavno je bilo misterija, ali je policija zaključila da se radi o saradniku crnogorskog narkobosa Darka Šarića, piše Jutarnji list.

Puljanina Penovića (42), prema zaključcima istrage, likvidirao je jedan od najopasnijih plaćenih ubica koji su radili za Šarićev klan, Vitomir Bajić (43) iz Priboja.

Bajić je uhapšen 2010. u Baru i izručen Italiji zbog šverca 225 kilograma kokaina, a u septembru 2011. pronađen je obješen u svojoj ćeliji u italijanskom zatvoru.

Kako navodi Jutarnji, Bajić je kao i Šarić i svi pripadnici njegovog klana, imao falsifikovani hrvatski pasoš iz tzv. tuzlanskog kontingenta.

Zvanično je bio tražen radi umješanosti u trgovinu drogom, ali je njegovo ime godinama u balkanskom podzemlju izazivalo strah kao jednog od najopasnijih ubica koji su radili i za Šarića, ali i za Zemunski klan.

Do njegovog imena, kao najvjerovatnijeg počinitelja ubistva Penovića, hrvatska policija došla je relativno brzo, ali ipak – prekasno, dodaje list.

Naime, kada je u Maksimiru pronađeno izrešetano tijelo, policiji je ime žrtve, Tripe Penovića, bilo potpuno nepoznato. U junu 2008. godine nije se ni znalo za klan Darka Šarića ni operaciju Balkanski ratnik koja će službeno otpočeti više od godinu dana kasnije, oktobra 2010. godine.

Međutim, istražujući Penovićeve poslove, policija je ubrzo saznala da je ubijeni zapravo raspolagao impoznatnom imovinom koju je brižljivo skrivao. Budući da se radilo o pomorcu, prva ideja koja je policajcima pala na pamet bila je – kokain.

Policija je ubrzo i saznala da je Penović bio u kontaktu s braćom Petrom i Antom Ćosićem, kojima se na Županijskom sudu u Splitu trenutno sudi zbog optužbi da su kao dio Šarićeve mreže krijumčarili kokain, piše list.

Iako se u junu 2008. protiv njih nije vodio nikakav postupak, policajci su već tada imali indicije da bi Ćosići mogli biti upetljani u trgovinu kokainom.

Provjerom u informacionom sistemu je pronađeno da je Ante Ćosić iste noći nakon ubistva u Zagrebu legitimisan pri izlasku iz zemlje na graničnom prelazu Karasovići kod Dubrovnika, a s njim je u vozilu bio upravo Vitomir Bajić.

Budući da Bajićevo ime nije bilo nepoznanica u Interpolovim evidencijama, zaključili su da bi upravo on mogao biti osoba koja je došla u Hrvatsku da likvidira Penovića, člana Šarićeve družine kojim on i ostali iz nekog razloga očito nisu bili zadovoljni, zaključuje list.

Potpredsjednica SNS Zorana Mihajlović izjavila je da je važno da se sazna ko je uhapšenom narko bosu Darku Šariću omogućio da u Srbiji nesmetano pere novac zarađen prodajom narkotika i da pobjegne iz zemlje.

“Vrlo je važno to što će se Šarić pojaviti pred srpskim pravosuđem i konačno imati priliku da ispriča sve, od toga ko mu je omogućio da godinama u Srbiji nesmetano pere novac zarađen prodajom narkotika kupujući preduzeća, nekretnine i poljoprivredno zemljište, do toga ko mu je pomogao da pobegne iz zemlje”, rekla je Mihajlović na pitanje da li će sastav nove vlade zavisiti od iskaza Šarića.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Iz Ambasade SAD o izjavama Dodika o organiziranju vojske RS

- Svi građani BiH treba da budu ponosni na OSBiH. Fokusiranje na podjele iz prošlosti neće poboljšati uslove života...

Možda vas zanima i ovo