Četvrtak, 9 prosinca, 2021

Rijetki trenuci istinske sreće: Nakon poplava u kolektivnim centrima sve u znaku “zmajeva”

Nemojte propustiti

Foto: AA
Foto: AA

Živjeti za nogomet, navijati, motivisan nastupima reprezentativaca Bosne i Hercegovine juriti za loptom u komšiluku, na obližnjem igralištu… Stotinama bosanskohercegovačkih dječaka te naizgled obične stvari, sitnice koje oblikuju rijetke istinski sretne životne trenutke danas su nedosanjani snovi, piše Anadolu Agency (AA).

Euforıja oko najvažnije sporedne stvari na svijetu zasjenila je katastrofu koja je zadesila Bosnu i Hercegovinu prije nepunih mjesec dana. Veliki broj građana te zemlje ni danas ne boravi u svojim kućama i smješteni su u kolektivnim centrima.

U kasarni „7. Muslimanske brigade“ u Zenici i nakon skoro mjesec dana od poplava borave stanovnici Topčić polja, Željeznog polja, Starine… Mnogi od njih se nemaju gdje vratiti, dok drugi još uvijek strahuju za svoje živote ukoliko se vrate. Ipak, stanovnici ovih mjesta smješteni u kasarni u Zenici, plasman reprezentacije Bosne i Hercegovine, uprkos tome što su sve izgubili, nisu zaboravili.

S obzirom na to da im je obezbijeđen prostor sa TV-prijemnikom, mnogi od njih su pratili i Svjetsko prvenstvo u nogometu koje se održava u Brazilu te s nestrpljenjem isčekuju trenutak kada će bh. „zmajevi“ istrčati na teren i braniti boje ove zemlje protiv Nigerije. Poraz u prvom kolu grupe “F” protiv Argentine nije ih razočarao.

Na igralištu u krugu kasarne u Zenici reporter AA zatekao je skupinu mladića i dječaka koji su svoje vrijeme provodili igrajući nogomet.

Jedan od mladića koji se zabavljao u igri sa loptom je i 21-godišnji Adin Osmanović iz Topčić polja kod Zenice.

Svjetsko prvenstvo prati i nada se dobrom rezultatu “zmajeva”.

„Iako smo sve izgubili, postoji neka pozitivna energija koja nam ublažava našu bol i koja nam daje snage da nastavimo dalje. Naši igrači nam daju i mnogo podrške i to nam mnogo znači“, izjavio je Osmanović.

Osim Adina, u kasarni u Zenici boravi i njegov prijatelj iz Topčić polja, Mire Šehić.

„Izgubio sam kuću, stvari, sve sam izgubio. Ipak, drago mi je zbog naše reprezentacije, sam plasman mi mnogo znači. Mislim da smo spremni i da možemo proći i u drugi krug takmičenja.“, izjavio je Šehić.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

U Washingtonu se sastali Denis Zvizdić i Matthew Palmer

"Saglasili smo se da u izmjenama izbornog zakona treba naći demokratsku ravnotežu kolektivnog i individualnog, uz obavezno jačanje integriteta...

Možda vas zanima i ovo