Nedjelja, 2 travnja, 2023

RIK proglasio konačne rezultate: SNS osvojio 48,35 posto glasova

Nemojte propustiti

Vučić nakon izborne pobjede - Foto: AFP
Vučić nakon izborne pobjede – Foto: AFP

Republička izborna komisija (RIK) proglasila je večeras konačne rezultate vanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji, prema kojima je koalicija oko Srpske napredne stranke osvojila 48,35 posto glasova, odnosno 158 mandata u parlamentu.

Prema konačnim rezultatima sa obrađenih svih biračkih mjesta, za koaliciju oko naprednjaka glasalo je 1.736.920 birača.

Koalicija oko Socijalističke partije Srbije osvojila je 13,49 posto glasova, odnosno 44 mandata.

Lista sa Demokratskom strankom “Za demokratsku Srbiju” osvojila je 6,03 posto glasova, odnosno 19 mandata, a koalicija oko Nove demokratske stranke Borisa Tadića osvojila je 5,70 posto glasova, odnosno 18 mandata.

Šest poslanika u novom sazivu parlamenta imat će Savez vojvođanskih Mađara, tri poslanika Stranka demokratske akcije Sandžaka, dva poslanika imat će Partija za demokratsko djelovanje Rize Halimija.

Ostale stranke i koalicije koje su učestvovale na izborima nisu prešle cenzus, a među njima su Demokratska stranka Srbije, Liberalno-demokratska partija, Ujedinjeni regioni Srbije i Srpska radikalna stranka.

Poslije proglašenja konačnih rezultata teče rok od 30 dana za konstituisanje Skupštine Srbije.

Republička izborna komisija će mandate dodijeliti po redoslijedu na izbornim listama, što je utvrđeno Zakonom o izboru narodnih poslanika.

Vanredni parlamentarni izbori u Srbiji održani su 16. marta. To su bili deseti parlamentarni izbori od uvođenja višestranačja, a sedmi vanredni.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Keramičar Hasad Gvozden odlučio ostati u BiH: Ne žalim što sam ostao, imam mnogo posla!

Hasan je neko vrijeme razmišljao o odlasku u Njemačku. Čekajući dokumentaciju za iseljenje, prijavio se na obuku „Započni svoj...

Možda vas zanima i ovo