Petak, 30 srpnja, 2021

Rim: Cijene hrane najniže od 2009. godine

Nemojte propustiti

Globalne cijene hrane u maju su pale na najniži nivo od septembra 2009. godine usljed pojeftinjenja žitarica, mlijeka i mesa, što je poništilo efekat poskupljenja jestivog ulja i šećera, saopštila je danas agencija UN za hranu i poljoprivredu /FAO/.

Indeks cijena osnovnih životnih namirnica u maju je iznosio 166,8 poena i umanjen za 1,4 odsto u poređenju sa aprilom, a manji je za 22,4 odsto nego u istom mjesecu prije godinu dana.

Ovakvom rezultatu doprinijelo je jačanje dolara i pojeftinjenje nafte u posljednjih godinu dana, zbog čega je indeks cijena u padu od aprila 2014. godine.

FAO procjenjuje da će svjetska proizvodnja žitarica u sezoni 2015/2016 dostići 2,524 milijardi tona. U aprilu je prognozirana godišnja proizvodnja od 2,509 milijardi tona.

Veća proizvodnja je rezultat odličnih žetvi u Africi i Sjevernoj Americi. Očekuje se da će ukupna godišnja proizvodnja žitarica ove godine biti za procenat manja nego prošle godine.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Od ovog vikenda nova pravila za ulazak u Njemačku?

"Pojačanim putovanjem rizikuje se da se taj trend preokrene”, navodi se u dokumentu Ministarstva. Svi putnici koji dolaze u Njemačku...

Možda vas zanima i ovo