Četvrtak, 25 travnja, 2024

Ristić: Despot i Vihor nisu nikome prijetnja, želimo saradnju sa FUP-om i OS BiH

Autor:N1

Preporučeno

Na Despotima i Vihoru se nalaze pravoslavne ikone, a Ristić kaže da to nije odluka Tehničkog remonta.

Nakon što su na obilježavanju Dana Republike Srpske, 9. januara kojeg je Ustavni sud proglasio neustavnim, prodefilovala i oklopna vozila Despot i Vihor, koji uvijek izazovu veliku pažnju i kritike, razgovarali smo Slavenom Ristićem, direktorom Tehničkog remonta Bratunac koji su ih napravili. Ristić je za N1 rekao da su do sada proizveli 13 Despota i dva Vihora te da su planirana još tri.

Objasnio je da javnost ne treba da se brine zbog pojave ovih vozila u redovima MUP-a RS jer oni služe da štite građane i u rješavanju talačkih kriza, ali i specijalnim akcijama kako bi zaštitili i policajce.

Upravo se čita:  Na tržište BiH stiglo brašno s opasnom supstancom, navedeno o kojem se brašnu radi

“lako su taktična vozila, brza su, imaju protivminsku i protivbalističku zaštitu”, kazao je.

Pravoslavne ikone na vozilima

Na Despotima i Vihoru se nalaze pravoslavne ikone, a Ristić kaže da to nije odluka Tehničkog remonta.

“Nije to naša odluka, to je odluka MUP-a RS i moram da kažem da je najviše zaslužan i uz tehničku asistenciju upravo MUP RS. To je njihova zasluga. Mi sarađujemo kao sa bilo kim drugim. Mi sada sarađujemo sa MUP-om RS i pokušavamo da sarađujemo sa FUP-om i OS BiH. Pored Srbije mi na Blakanu jedini ovo radimo. Želimo se još razvijati”, rekao je.

Upravo se čita:  Upozorenje za građane BiH: Ako ste kupili neke od ovih proizvoda, odmah ih vratite u prodavnicu!

U Tuzlanskom Kantonu najavljuju kupovinu oklopnih vozila, a Tehnički remot Bratunac je bio prijavljen na tender za ovaj posao.

“Biće nam čast ukoliko se takvo nešto desi da prođemo na tenderu. Treba podržati i dati prednost domaćoj namjenskoj industriji”, rekao je Ristić.

Kako će se zvati vozila za FBiH?

Istakao je da je marketinški potez da se vozila zovu Despot i Vihor i da su to nazivi koji nisu nepoznati te da će se kao takva i prodavati. A kako će se zvati ako budu pravili vozila za MUP TK, Ristić se malo i našalio.

Upravo se čita:  Vratio se iz Njemačke i pokrenuo biznis: Na ranču napravio wellness centar

“Odgovoriću šaljivo. Neće se zvati Šejtan ili ne znam kako. Despot ili Vihor nisu nazivi koje ne znamo ili koje vrijeđaju, ostali bi takvi kakvi jesu. MUP RS nije utvrđivao nazive naših vozila, to je naš marketing. To su imena ovdje prisutna stoljećima i pod tim nazivom se prodaju svuda u svijetu”, dodao je.

Za kraj je kazao da su orijentirani prema izvozi i da će vozila biti namijenjena za Bliski Istok i Afriku, te zemlje regiona.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Stiže nam “gost” iz Afrike: BHmeteo objavio prognozu za prva tri dana maja

Za prvomajske praznike očekuje nas djelimično sunčano i nestabilno vrijeme. Zbog ciklonalne aktivnosti u zapadnom Sredozemlju i pritjecanjem vlažnog zraka...

Još vijesti za vas