Subota, 18 rujna, 2021

Rizična područja: Njemačka stavila pola Evrope na crvenu listu

Nemojte propustiti

Od srijede su na listu stavljene prve regije u Danskoj, Portugalu, Irskoj i Sloveniji. A u slučaju Francuske, Češke, Nizozemske, Hrvatske, Rumunije, Austrije i Mađarske, dosadašnja lista rizičnih regija je proširena.

Zbog porasta broja novozaraženih koronavirusom, njemačka Vlada proglasila je više regija u 11 članica EU rizičnima i preporučila njemačkim građanima da odustanu od putovanja koja nisu zaista nužna, piše Deutsche Welle.

Na listi su se našle regije i gradovi iz susjednih zemalja: Danske, Francuske, Austrije, Češke i Nizozemske. Nijemci su na crvenu listu stavili i još jednu hrvatsku županiju: Ličko-senjsku. Trenutno je tako čak osam hrvatskih županija na popisu rizičnih regija u Njemačkoj.

U ovom trenutku je na njemačkoj listi regija u kojima prijeti pojačana opasnost od zaraze zastupljeno ukupno 14 od 27 zemalja Evropske unije – kod nekih država su na listi samo određene regije, a kod nekih kompletan državni teritorij (npr. Španija).

Od srijede su na listu stavljene prve regije u Danskoj, Portugalu, Irskoj i Sloveniji. A u slučaju Francuske, Češke, Nizozemske, Hrvatske, Rumunije, Austrije i Mađarske, dosadašnja lista rizičnih regija je proširena.

Njemačke vlasti tim potezom su preporučile svojim građanima da ne putuju u spomenute regije – ali im to nisu izričito zabranile. Ljudi koji se iz rizičnih regija vraćaju u Njemačku moraju se, ako ne posjeduju aktuelni negativni test, obavezno testirati na koronu, i to u roku od 48 sati prije ili nakon povratka u SR Njemačku.

Iako se ne radi o zabrani putovanja, izrečena upozorenja bi trebala odvratiti njemačke građane od putovanja u one krajeve u kojima je registriran porast broja novih infekcija. Ministarstvo vanjskih poslova u Berlinu na svojim web-stranicama i putem društvenih mreža preporučilo je građanima da odustanu od onih putovanja koja nisu nužna – a pogotovo turističkih aranžmana u pogođenim regijama.

Ministarstvo vanjskih poslova SR Njemačke je, nakon izbijanja pandemije koronavirusa 17. 3. ove godine, prvi put upozorilo njemačke građane da odustanu od turističkih putovanja. Radilo se o globalnom upozorenju – za sve zemlje svijeta. Sredinom šestog mjeseca je upozorenje ukinuto za više od 30 evropskih država, uglavnom članica Evropske unije. Ali nedugo nakon toga njemačka vlada je počela opet stavljati određene regije (i unutar EU) na crvenu listu. Razlog je bio porast broja novih slučajeva. Trenutno je time pogođeno više od polovice članica EU. Od svih država jedino je Španija kompletno proglašena rizičnom.

Glavni (ali ne i jedini) kriterij za stavljanje neke regije na listu rizičnih destinacija je porast broja novih koronaslučajeva na više od 50 infekcije na 100.000 stanovnika u posljednjih sedam dana. Po tom osnovu BiH je odavno na crvenoj listi Njemačke.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Upozorenje na opasno vrijeme, šteta i ljudske žrtve su moguće: U ovim dijelovima Bosne i Hercegovine na snazi je žuti meteoalarm

U regijama Mostara, Foče, Trebinja i Livna upaljen je žuti meteoalarm zbog grmljavine i grmljavinskih procesa a vrijeme se...

Možda vas zanima i ovo