Utorak, 18 svibnja, 2021

Rizik od srčanog udara povećava se kod žena koje spavaju malo i nekvalitetno

Nemojte propustiti

Američko istraživanje koje je uključilo 700 osoba i trajalo preko pet godina pokazalo je da činjenica da spavaju manje od šest sati noću i bude se rano znatno povećava nivo upalnih procesa kod žena koje već imaju krvožilnu bolest.

Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Veza između slabog sna i većeg nivoa upala nije uočena kod muškaraca uključenih u istu studiju, objavljeno je u online izdanju Journal of Psychiatric Research.

‘Upale su poznati faktor rizika kod kardiovaskularnih bolesti’, rekao je dr. Aric Prather, klinički psiholog na University of California u San Franciscu.

‘Sad imamo dokaz da slaba kvaliteta sna igra važniju ulogu u razvoju povećanja nivoa upala nego smo to prije mislili’, dodao je.
I prijašnja istraživanja su uočavala vezu između manjka sna i hroničnih zdravstvenih bolesti, uključujući i koronarnu bolest srca.
Naučnici s Johns Hopkins University u Baltimoreu ovog su nedjelje objavili da redovna tjelovježba, mediteranski tip prehrane, održavanje normalne tjelesne težine i posebno nepušenje štite od razvoja srčanih bolesti. Ustanovili su da ove promjene životnog stila mogu smanjiti rizik od prijevremene smrti za 80 posto.

Izvor: Magazin.hr

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Sjećate li se vatrene Ruslane? Upravo je proslavila 47. rođendan, evo kako danas izgleda

Skoro svi se sjećamo predstavnice Ukrajine, vatrene Ruslane, koja je pobijedila na Evroviziji u Istanbulu 2004. godine. Ruslana danas ima...

Možda vas zanima i ovo