Nedjelja, 16 svibnja, 2021

Ročište pred sudijom za prethodni postupak u predmetu “Budimir i drugi”

Nemojte propustiti

Ročište pred sudijom za prethodni postupak u predmetu “Živko Budimir i drugi” bit će održano danas u Sudu BiH, a nakon što je nadležno vijeće Suda BiH uvažilo žalbu Tužiteljstva BiH i ukinulo ranije rješenje od 24. maja, kojim je ukinut pritvor osumnjičenima u ovom predmetu.

budimir1Advokat predsjednika Federacije BiH Živka Budimira, Almin Dautbegović, navodi da se radilo o rješenju Suda BiH koje je uslijedilo nakon odluke Ustavnog suda BiH po Budimirovoj apelaciji, kojom je utvrđeno da nije bilo dovoljno dokaza za osnovanu sumnju.

– Prihvatanjem žalbe Tužilaštva BiH, Vanraspravno vijeće Suda BiH nalazi da su postojale proceduralne greške na način da je sudija za prethodni postupak nakon što je zaprimio odluku Ustavnog suda BiH trebao da održi ročište – pojašnjava advokat Dautbegović, precizirajući da je današnje ročište upravo takvo ročište, koje je, prema stanovištu Vanraspravnog vijeća, trebalo biti održano prije nego što je doneseno “sporno” rješenje.

Dautbegović smatra da se radi o proceduralnom propustu, odnosno “formalizmu” koji neće ništa bitno promijeniti u spomenutom predmetu, izražavajući uvjerenje “da će sudija za prethodni postupak donijeti isto rješenje, jer ga na to obavezuje odluka Ustavnog suda BiH”.

Predsjednik FBiH Živko Budimir pušten je iz pritvora na temelju spomenutog sudskog rješenja 24. maja, kada su na slobodu pušteni i suosumnjičeni u ovom predmetu – Petar Barišić, Saud Kulosman, Ivan Jurčević i Hidajet Halilović.

Budimir je uhapšen 26. aprila pod sumnjom da je nekim odlukama o pomilovanju osuđenika prekršio zakon i zloupotrijebio ovlaštenja. Nakon hapšenja određen mu je jednomjesečni pritvor, a Tužiteljstvo BiH predlagalo je produženje pritvora za još dva mjeseca.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Nešić uputio poruku Dodiku: Nema potrebe da se plašite promjena koje dolaze, a posebno da ih izjednačavate sa smrću

Nešić je rekao da član Predsjedništva iz reda srpskog naroda ovakve riječi nikada ne bi smio da koristi. Da su...

Možda vas zanima i ovo