Utorak, 18 siječnja, 2022

Roditelj ne puštaju djecu u klupe: Direktor škole u RS-u samovoljno prepravio bosanski u “bošnjački”

Autor:N1

Nemojte propustiti

Roditelji su kazali da su trebali doći predstavnici Grada Zvornika i škole Sveti Sava, ali nisu, a na dostupne brojeve, novinarima se nisu javljali.

U školske klupe ipak nisu sjeli svi učenici. Nastavu ne pohađaju učenici područne škole „Sveti Sava“ iz Liplja kod Zvornika, koji zajedno sa svojim roditeljima štrajkuju. Roditelji 12 učenika traže, kako kažu, ravnopravnost za svoju djecu i već godinama pozivaju nadležne institucije da konačno riješe problem izučavanja Bosanskog jezika u školama u entitetu Republika Srpska.

Školske klupe prazne danas u Liplju, a đaci razočarani jer su pripremali za novu školsku godinu.

“Pa pripremala sam se, svašta kupovala. Mama je kupovala, a ja crtala. Kupila sam vodene boje, olovke, pernicu…svašta”, priča Zumra Omerović.

“Tužno, baš sam se radovala što ćemo napokon krenuti u školu nakon ove duge pauze”, dodaje Lejla Kostjerevac.

Ni Zumra ni Lejla nisu danas počele nastavu. Razlog je jezik. U đačkoj knjižici od prošle školske godine piše Bosanski jezik, ali u matičnoj knjizi, tvrde roditelji, piše „Jezik bošnjačkog naroda“.

“Na raspustu je direktor samovoljno izvršio ispravke u matičnim knjigama. Čim smo to saznali, napravili smo sastanak sa gradonačelnikom i on je njega zvao telefonom. Pitao je li on ima na pismeno to što je uradio, a on je rekao da su mu usmeno iz Ministarstva naredili da to uradi. Mi smo jutros obustavili nastavu i čekamo daljnji razvoj”, kaže Muharem Sinanović, roditelj.

“Problem nastaje zbog diskriminacije bošnjačke djece. Mi nemamo problem da djecu vratimo u klupe. Ali neka u matičnoj knjizi stoji: Jezik srpskog naroda za djecu srpske naionalnosti, jezik hrvatskog naroda za djecu hrvatske nacionalnosti, jezik bošnjačkog naroda za djecu bošnjačke nacionalnosti. Da djeca budu ravnopravna”, poručuje Husein Sačević, roditelj.

U Liplju podsjećaju da su službeni jezici u BiH bosanski, hrvatski i srpski, ali i da bošnjačka djeca imaju pravo na nacionalnu grupu predmeta.

“Dijete ima sporazumno od Ministarstva, pravo da izučava grupu nacionalnih predmeta. Oni imaju taj papir, ali ne može da izučava. U zakonu stoji da se ne može vršiti diskriminacija nad djetetom po bilo kom osnovu, na govor, na pismo. Oni to ugrožavaju”, ističe Hajrudin Okanović, MZ Liplje.

“Mi smo radili po dva nastavna plana i programa. Pratili smo Tuzlanski kanton i nacionalnu grupu predmeta te plan Republike Srpske, odnosno, RTRS. Tu su se održavali časovi i učenici su pratili. Poteško je bilo jer smo pratili ta dva plana i programa”, otkriva Anela Gazibegović, Područna škola Liplje OŠ „ Sveti Sava“ Zvornik.

U svemu, djeca najviše trpe. Najmlađi tek trebaju naučiti sva slova. Na bilo kojem jeziku.

“Za sada znam A, B, E. Puno. ( Koliko abeceda ima slova?) Ma, puno”, kaže Zumra Omerović.

Roditelji su kazali da su jutros trebali doći predstavnici Grada Zvornika i škole Sveti Sava, ali nisu, a na dostupne brojeve, novinarima se nisu javljali. Informacije nismo uspjeli dobiti ni od Ministarstva nauke RS-a jer odgovor nije došao na naše upite.

Roditelji djece kažu da neće odustati od svojih zahtjeva te pozivaju Valentina Inzka, visokog predstavnika EU u BiH i međunarodne organzacije da se uključe u rješavanje ovog problema kako ne bi svake školske godine pričali o tome koji jezik njihova djeca žele i trebaju učiti.

Više s weba

Izdvajamo

Da li je legitimno kada papa Franjo Komšića nazove dobrom osobom? Kontić ismijao HDZ: Ubrzano rade na izmjeni Izbornog zakona…

Mnogi su danas komentarisali ovaj sastanak, a među njima je, također, novinar i direktor Mediacentra Boro Kontić. Kontić je...

Možda vas zanima i ovo