Subota, 23 listopada, 2021

Roditelji bošnjačke djece iz Vrbanjca uputili novi poziv na razgovor Dodiku, Cvijanović i Mutabdžiji

Nemojte propustiti

Foto: Arhiv
Foto: Arhiv

Roditelji bošnjačke djece iz Vrbanjaca kod Kotor-Varoši ponovo su uputili poziv predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, premijerki Željki Cvijanović i resornom ministru Goranu Mutabdžiji da se sastanu s njima da bi riješili problem školovanja njihove djece.

-Pozivamo vas da dođete u Osnovnu školu “Sveti Sava” u Vrbanjcima i da na licu mjesta zajedničkim naporom riješimo ovu vrlo tešku i nelagodnu situaciju za sve, a posebno za nas i našu djecu – navode roditelji u pozivu.

Bošnjačka djeca iz Vrbanjaca ne pohađaju nastavu u ovoj školskoj godini, jer nije ispunjen njihov osnovni zahtjev o uvođenju nacionalne grupe predmeta.

Jedan od roditelja Nijaz Duzan kazao je u izjavi Agenciji Fena da su roditelji spremni na dijalog s vlastima o ovom problemu te se nadaju da ovo neće biti još jedan u nizu uzaludnih poziva na koje nije bilo odgovora.

-Djeca neće krenuti u školu dok se ne ispune naši zahtjevi. Najvjerovatnije će i izgubiti ovu školsku godinu, a odgovornost za to snosi Ministarstvo prosvjete i kulture RS – naglasio je Duzan.

U ovoj područnoj školi u Vrbanjcima ima 52,78 posto bošnjačke djece, odnosno od 269 učenika njih je 149-oje Bošnjaka, čime po zakonskim propisima imaju pravo na nacionalnu grupu predmeta.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Šarović komentarisao moguću smjenu Dodika: Priprema se teren za takvo nešto

Šarović je kazao i da dolazak novih američkih dipolomata nije slučajan, te da su neki od njih učestvovali i...

Možda vas zanima i ovo