Utorak, 30 studenoga, 2021

Roditelji djevojčice koja se ubila skokom s osmog sprata iznijeli nove šokantne detalje: Naša Medina se samopovređivala zbog nasilja u školi!

Nemojte propustiti

Djevočicina majka Sanela ističe da je njena kćerka bila povučena, nesigurna u sebe, svoj izgled, svoje sposobnosti, izgubila je samopoštovanje, povukla se od društva u školi, patila je od anksioznosti, napetosti, psihosomatskih simptoma, glavobolje, bolova u stomaku…

Sanela i Almir Zahirhović, roditelji djevojčice M. Z., koja se, prema njihovim riječima, zbog vršnjačkog nasilja ubila skokom s osmog sprata solitera u centru Novog Travnika, poslali su pismo na šest stranica resornim ministarstvima obrazovanja Srednjobosanskog kantona i Federacije BiH.

Naime, oni su detaljno opisali kakvim je sve vrstama nasilja bila izložena njihova kćerka tokom školovanja u Osnovnoj školi “Safvet-beg Bašagić” u Novom Travniku.

U pismu se navodi pregršt šokantnih navoda, od toga da joj je učiteljica govorila da je “razmažena, preosjetljiva, da preuveličava situaciju i sigurno izmišlja”, do toga da je pedagoginja “sebi dala za pravo da ona konstatira i dijagnosticira da Medina ima homoseksualno opredjeljenje i da se osjeća kao transrodna osoba”, da se “u školi samopovređivalo još desetero ili jedanaestero djece”, ili pak da su svi u školi nekoliko puta prekršili Protokol o postupanju u slučaju nasilja u školama.

Dio pisma kojeg su uputili roditelji nesretne djevojčice, Foto: Avaz

– Na šest stranica ne mogu stati sve silne informacije, naša iskustva i detalji o svim dešavanjima, krajnje neprofesionalnom radu zaposlenika škole u kojem su povrijedili više članova zakona prema Protokolu, prema osnovnim pravima djece, pravima učenika da ne budu ozlijeđeni i pravu da uče u sigurnoj sredini. Zbog njihovog neprofesionalnog odnosa prema nasilju, moje dijete je patilo od svih tegoba vršnjačkog nasilja – kazala je majka Sanela.

Ona je istakla da je njena kćerka bila povučena, nesigurna u sebe, svoj izgled, svoje sposobnosti, izgubila je samopoštovanje, povukla se od društva u školi, patila je od anksioznosti, napetosti, psihosomatskih simptoma, glavobolje, bolova u stomaku…

Djevojčica je, navela je majka, odbijala jesti, a zbog težeg oblika nasilja se samoozljeđivala. Majka Sanela misli da je to i bio i razlog za samoubistvo, prenosi Avaz.

– Kakvu to poruku šaljemo zlostavljačima, kakvu poruku šaljemo zlostavljanoj djeci – napisala je.

Kantonalno ministarstvo pokrenulo je istragu nakon Medinine smrti, inspekcija je dan kasnije bila u školi, ali, kako su kazali, nije utvrdila da je bilo prijavljenog vršnjačkog nasilja. Ova svojevrsna istraga ide dalje, a trebala bi pokazati je li i ko iz škole odgovoran.

Kada se dogodila tragedija, kažu Zahirovići, još nekoliko roditelja im se javilo i reklo da i njihova djeca prolaze isto kroz šta je prošla njihova Medina prenosi Avaz.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Važno za državljane BiH: Od sutra nova pravila za odlazak na rad u Njemačku

Na sajtu njemačke Ambasadde u Sarejevu navode da će se od 01.12.2021. promijeniti način dodjele termina za podnošenje zahtjeva...

Možda vas zanima i ovo