Četvrtak, 27 siječnja, 2022

Roditelji školaraca u BiH ogorčeni odlukom o obaveznom nošenju maske u školama: “Nema opravdanog razloga za ovo”

Autor:Mondo.ba

Nemojte propustiti

Obaveza nošenja maski za učenike od šestog do devetog razreda osnovnih škola, te za srednjoškolce u Republici Srpskoj, izazvala je polemike roditelja, a kod dijela njih i otvoreni revolt.

Rasprave unutar razrednih grupa i savjeta roditelja svode se na polarizovanje oko toga imaju li djeca više štete ili koristi od neprekidnog nošenja maski tokom nastave, uzimajući u obzir i to da su razredi od početka školske godine prepolovljeni, da je obezbijeđena fizička distanca u učinioci i dezinfekcija i da svaki učenik sjedi sam u klupi.

– Ovo nema nikakve logike. Zašto da djeca nose maske tokom nastave ako su razredi prepolovljeni i tvrde da nije zabilježen slučaj pojave virusa i njegovog prenosa unutar škole. Koliko je preporučljivo da dišu u isto masku dva sata? Da li roditelji imaju pravo glasa?, jedan je od komentara Banjalučanke čiji je sin srednjoškolac.

Protivljenje novoj preporuciInstituta za javno zdravstvo RS o nošenju maski tokom časa, iskazali su i brojni roditelji u osnovnim školama, čija su djeca u višim razredima.

– Nema opravdanog razloga za ovakvu odluku. Konstatno slušamo da djeca puno rjeđe obolijevaju od koronavirusa, da se virus nije prenosio u školama i slično. Takođe, radi o djeci koja nemaju disciplinu da masku drže satima, a da je ne dodiruju prstima, ne pomjeraju, skidaju i stavljaju, što bojim se može dovesti do kontraefekta, komentar je Banjalučanke S.J. u roditeljskoj grupi.

Međutim, postoje i dijametralno suprotni stavovi roditelja koji podvlače da se bespogovorno morapoštovati stav struke, da je maska nova realnost i da svakako ima više koristi nego što može napraviti štete djeci, kao i da zbog ličnog komfora ne treba dovoditi u opasnost kolektivno zdravlje.

Direktor Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković kazao je da razumije dio roditelja koji negoduju, da je jasno da nošenje maski na času nije “lagodno”, kao i da su spremni čuti svakodrugačije mišljenje ali ako je argumentovano.

– Primarni cilj je zaštiti se od koronavirusa, ali i od virusa gripa. Maska ih štiti da se onemogući prenos između učenika. Preporuka o nošenju maski tokom časa se odnosi na djecu od šestog razreda, jer smo smatrali da se radi o djeci koja su zrelija i mogu ozbiljnije razmišljati i shvatiti značaj nošenja maski. Preporuka Svjetske zdravstvene organizacije je da svako dijete preko 12 godina može nositi masku, rekao je Zeljković.

On je objasnio da djeca kojoj zbog drugih zdravstvenih razloga nije preporučljivo nošenje zaštitnih maski, ne moraju da ih nose na času uz potvrdu nadležnog ljekara.

Zeljković je kazao da su iskustva zemalja po pitanju ovakve mjere različita, navodeći primjer Izraela gdje je nastava počela, a zatim ponovo obustavljenajer nisu imali posebne mjere što je dovelo do povećanja zaraze, ali i Irske koja nikada nije ni prekidala nastavu i ona se odvijala u “normalnim uslovima”.

– Preporuka koju smo mi izdali će na najlakši način osigurati zdravlje i djece i nastavnika, a umiriti i roditelje. Razumijem neke roditelje, ali nama je prevashodni cilj zaštita djece. Maska je najmanje opterećujuća mjera, istakao je Zeljković.

S obzirom na to su u nekim školama razmatrali čak određene inicijative za ukidanju postojeće preporuke, Zeljković za Mondo ističe da je spreman da ih sasluša.

– One se naravno moraju zasnivati na argumentima. Svako može da Institutu za javno zdravstvo RS ili stručno-operativnom timu Ministarstva zdravlja RS uputi dopis, kao što je i do sada to mogao uraditi. Na osnovu toga se može razmatrati neka situacija ili dokument. Svaka inicijativa je dobrodošla, ali mora biti argumentovana, zaključio je Zeljković, piše Mondo.

Više s weba

Izdvajamo

Drastično skočila cijena peleta: Nekad je bio 300 KM po toni, a evo koliko je poskupio od ponedjeljka

Nesrazmjer između potražnje i dostupnosti peleta doveo je do toga da ga u prethodnom periodu nije bilo dovoljno za...

Možda vas zanima i ovo