Subota, 16 listopada, 2021

Roditelji u Kotor Varošu obustavili nastavu: Tražimo uvođenje nacionalne grupe predmeta ili naša djeca više nikada neće ići u školu!

Nemojte propustiti

Duzan je kazao da su roditelji još pošle godine, u aprilu, pokrenuli inicijativu da se uvede nacionalna grupa predmeta, bosanski jezik i književnost, historija, geografija, priroda i društvo, da bi se nastava u skladu s tim izvodila još ove godine.

Foto: Depo
Foto: Depo

Učenici Bošnjaci koji pohađaju Osnovnu školu “Sveti Sava“, Kotor-Varoš, Područnu školu Vrbanjci, i njihovi roditelji okupili su se jutros i na sat vremena obustavili nastavu da bi ukazali da već godinu dana bezuspješno traže da bude uvedena nacionalna grupa predmeta, na što po zakonima i Ustavu RS-a imaju pravo.

Naime, u ovoj područnoj školi ima 52,78 posto bošnjačke djece, odnosno od 269 učenika njih je 142-oje Bošnjaka, čime po zakonskim propisima imaju pravo na nacionalnu grupu predmeta.

– Ovaj vid protesta, obustavom nastave, danas smo organizirali prvi put i to dva dana pred završetak školske godine da ne bismo ometali školski proces – pojasnio je jedan od roditelja Nijaz Duzan u izjavi za Fenu.

I sutra će, ponovo od 8.00 do 9.00 sati biti ispred škole, ali, roditelji ukazuju da neće biti nastave za bošnjačku djecu ni u septembru, ukoliko se ne odgovori na njihove opravdane zahtjeve.

Duzan je kazao da su roditelji još pošle godine, u aprilu, pokrenuli inicijativu da se uvede nacionalna grupa predmeta, bosanski jezik i književnost, historija, geografija, priroda i društvo, da bi se nastava u skladu s tim izvodila još ove godine.

Međutim, i uprkos razgovora s ministrom prosvjete i obećanja, kako kaže, svi njihovi zahtjevi su odbijeni.

– Obustava nastave jeste nepopularna mjera, ali smo na nju bili prisiljeni – rekao je Duzan i precizirao da su roditelji saglasni u stavu da njihova djeca više nikada neće ući u školu, ukoliko se ne uvede nacionalna grupa predmeta.

Današnja obustava rada je upozorenje, a nastavak ovih protesta i bojkota nastave bit će u septembru, na početku nove školske godine, ako do tada ne budu ispunjeni njihovi uvjeti.

Također, insistiraju i da kadar koji bude biran da predaje ovu grupu predmeta mora biti školovan i za to kompetentan.

– Ukoliko se ovi zahtjevi ne ispune, mi ćemo ih proširiti, jer je ovo ranije bila samostalna osnovna škola. Ona je spojena namjenski s Osnovnom školom „Sveti Sava“ da bi procentualno broj bošnjačke djece bio manji. I sada u ovoj područnoj školi imamo 52,78 posto bošnjačke djece, odnosno od 269 njih je 142-oje Bošnjaka – rekao je Duzan.

Ako im se zahtjevi ne ispune, tražit će i da ponovo ova škola bude samostalna, a ne pridružena, područna škola, pa makar se ponovo zvala, kako kaže, Osnovna škola „Prve krajiške brigade“, kako joj je bio naziv prije pripajanja Osnovnoj školi „Sveti Sava“.

Predsjedvajući i delegat Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a Mujo Hadžiomerović i Šefket Hafizović danas su otišli na razgovore s roditeljima ove bošnjačke djece da bi se upoznali o njihovim zahtjevima.

Hadžiomerović kaže za Fenu da je ovaj protest roditelja i djece organizovan jer rukovodstvo Osnovne škole ne želi da razgovara niti udovoljni opravdanim zahtjevima za izučavanje nacionalne grupe predmeta.

– Došli smo danas u Kotor-Varoš da bismo se upoznali o njihovim zahtjevima i da bismo sagledali koliko je moguće da posredujemo prema rukovodstvu škole i resornom ministarstvu – kazao je Hadžiomerović ističući da ova područna škola ima 52 posto bošnjačke djece i po zakonu traže da se nastava izvodi na jeziku konstitutivnih naroda.

To pitanje je, podsjeća, regulirano u Zakonu o osnovnom obrazovanju, u članu 12., kao i Zakonom o lokalnoj samoupravi i po Ustavu RS-a.

Klub Bošnjaka će se, kaže, obratiti resornom ministarstvu i rukovodstvu ove škole.

I roditelji i delegati Kluba Bošnjaka ističu da je današnji dan odabran da ne bi ometali školski proces te ostavljaju prostor da nadležni razmisle o njihovim zahtjevima i o tome odluče do septembra.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Iz tri elektroprivrede poručuju: Struja neće poskupjeti za domaćinstva

O najavi poskupljenja električne energije oglasila se i Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine. Iako Regulatorne...

Možda vas zanima i ovo