Nedjelja, 5 srpnja, 2020

Roditelji upozoreni na aplikaciju koju mnoga djeca koriste!

Nemojte propustiti

Krizni štab pooštrio mjere zbog povećanja broja zaraženih: Na snazi su od sutra

SARAJEVO - Tokom boravka u zatvorenim prostorima, uključujući javne prostore, kao i korištenja javnog gradskom prijevozu obavezna je upotreba...

Infektolog iz Zenice upozorava: “Treba proglasiti epidemiju, jer ćemo uskoro imati situaciju kao u Sandžaku!”

– Kada uđete u bilo koji prodajni objekat svi bi trebali da imaju zaštitne maske. Ko god nema se...

Iz KCUS-a stigli novi rezultati: U Sarajevu ponovo najviše zaraženih

Trinaest pozitivnih osoba je iz Sarajeva, po tri iz Cazina i Kaknja, dvije iz Visokog i jedna iz Travnika,...

Nakon velikog povećanja broja zaraženih: Krizni štab donio naredbu sa restriktivnijim mjerama; Ponovo ograničeno radno vrijeme kafića i restrorana

Nepridržavanje mjera iz kriznih planova pripravnosti od strane uposlenika poslovnih subjekata, javnih ustanova, javnih preduzeća i organa uprave je...

Aplikacija navodi da je trebaju koristiti osobe starije od 17 godina, ali kad se prijavljujete ne postoji nikakav sistem verifikacije.

AplikacijU koju koriste brojna djeca, najčešće tinejdžeri (PlayStore kaže da ju je skinulo više od 100 miliona korisnika) eksperti nazivaju “rajem za pedofile”, te dodaju da na ovoj aplikaciji i devetogodišnja djeca dobijaju seksualne poruke od predatora.

Stručnjaci za zaštitu djece u Australiji izdali su i formalno saopćenje za aplikaciju “Likee” – online platformu iz Singapura koja dozvoljava korisnicima da kreiraju i edituju svoja videa i postaju ih za “globalnu publiku”.

Aplikacija automatski objavljuje lokaciju korisnika sa svakim postom, a opcija pretrage dozvoljava korisnicima da filtriraju čak i spol korisnika.

Korisnici ne mogu postaviti profile na “private”, pa svi mogu postati bilo kakve komentare ispod snimaka – ima slučajeva gdje se od malenih djevojčica traže da skinu majice, a jednoj devetogodišnjakinji su napisali da je “seksi”.

Aplikacija navodi da je trebaju koristiti osobe starije od 17 godina, ali kad se prijavljujete ne postoji nikakav sistem verifikacije.

Jedna desetogodišnjakinja iz Velike Britanije nagovorena je da šalje seksi fotografije starijem muškarcu koji se predstavljao kao mladi tinejdžer, koji je zaprijetio da će je naći i odvesti je od majke ako mu odmah ne pošalje fotografije.

Dječiji psiholog Michael Carr-Gregg izjavio je kako je aplikacija izrazito zabrinjavajuća: “Ovo je raj za pedofile. Predatori nisu glupi, oni tačno znaju šta djeca vole, šta je popularno i kako da ih nađu.”

Također, komentari američkih roditelja otkrivaju da djeca svih godina imaju probleme sa aplikacijom, a jedan je aplikaciju nazvao “igralištem za pedofile”.

Upozorenje za roditelje, Foto: Screenshot

“Upravo sam provela pet sati u policijskoj stanici nakon što sam otkrila da je moju djevojčicu uznemiravao neki odvratni perverznjak i izmanipulirao je da mu šalje svoje gole fotografije. Ona ima deset godina”, napisala je jedna majka.

“Vaša djeca su njihova lovina. To su odrasli muškarci koji se pretvaraju da su djeca. Muškarac je poslao fotografiju svog penisa mom desetogodišnjaku”, napisala je druga i dodala:

“Ovo je opasno. Odrasli ljudi napadaju našu djecu. Zgrožena sam! Ne mogu izbrisati račun svoje kćerke! Nadam se da će neko uništiti ovu aplikaciju, jer su na njoj zlostavljači djece i otmičari.”

Tvorci aplikacije Likee nisu se oglasili o upozorenju.

Čitajte još

loading...

Izdvajamo

Porodica umrle Nizame ogorčena zbog navoda ljekara da je preminula od koronavirusa

– Nije mi dozvoljeno da po našim običajima (okupam) gasulim majku što je dio vjerskog obreda, a neće biti...

U SAD-u posljednja 24 sata čak 43.000 novozaraženih koronavirusom

Koronavirusom od početka pandemije je zaraženo preko 11 miliona ljudi, a preminulo više od 520 hiljada. Poslije SAD, najviše oboljelih je u Brazilu i...

Novinar Avdo Avdić ponovo bez dlake na jeziku: “Postoji proruski medij...

- Rusija već okupirala EU! Hrvatska se politički i plinski okreće ka Rusiji, tako što koordiniraju razvaljivanje institucija BiH, HDZ-ovsko - Dodikovski... Novinar Avdo Avdić...

Skala od 1 do 9: Evo gdje je najveći rizik da...

Posljednjih dana Bosna i Hercegovina bilježi crne rekorde zaraze koronavirusom. Tako su jučer zabilježena čak 344 pozitivna slučaja. Danas je situacija malo bolja, ali je...

Sumorna poruka Rasima Ljajića: Prijatelj mi je imao tri negativna testa,...

Ministar Ljaljić napominje i da je jedan njegov dobar prijatelj preminuo od virusa iako su PCR testovi pokazali da je negativan. Ministar trgovine, telekomunikacija i...

Možda vas zanima i ovo