Nedjelja, 2 listopada, 2022

Romska kafana u Mariboru: Na meniju i gledanje u šolju

Nemojte propustiti

Prvi slovenački restoran u kojem će, pored tradicionalnih romskih specijaliteta moći da se naruči i “gledanje u šolju”, biće ove jeseni otvoren u Mariboru, a finansijeri će biti slovenačka vlada i Evropska unija.

Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

U restoranu će, inače, raditi isključivo Romi.

Projekt otvaranja romske kafane “Romani kafenava”, u okviru podsticanja socijalnog preduzetništva manjina i isključenih društvenih grupa, namijenjen je afirmaciji kulture Roma i smanjivanju nezaposlenosti među njima, ali i smanjivanju stereotipa koji je postoje prema toj zajednici.

Projekt vrijedan 300.000 eura 20 odsto će finansirati slovenačka vlada, a 80 posto je obezbijedila EU.

U mariborskoj romskoj kafani radiće samo Romi, a svi konobari, konobarice, kuhari i kuharice nosiće tradicionalne romske nošnje. U drugom najvećem slovenačkom gradu živi oko 2.000 Roma, a u tamošnjoj ugostiteljskoj školi već je započela obuka kadrova za prvi restoran ovoga tipa, prenose Večernje.

Poslovaće na neprofitnoj osnovi, a mogući dobitak akumuliraće se za otvaranje drugih romskih restorana u krajevima gdje žive pripadnici romske manjine. U projekat “Romani kafenava” uključeno je i udruženje “Romano pralipe” čiji predsjednik Fatmir Bećiri kaže da će romski restoran nuditi tradicionalna jela romske kuhinje u kojima mogu uživati i drugi gosti. Uz jela poput sarme ili bureka pripremljenih na romski način, u “Romani kafenavi” moći će da se dobije i romska rakija, kafa, ali i naruči “gledanje u šolju”.

(Vijesti.ba)

Interesantno za vas

Izdvajamo

CIK BiH ukinuo akreditacije za 52 posmatrača zbog nepravilnosti

Akreditacije za 52 posmatrača su ukinute jer su imenovani u članstvo biračkog odbora. Centralna izborna komisija održala je danas 55....

Možda vas zanima i ovo