Srijeda, 4 listopada, 2023

RS će blokirati UIO ukoliko im do 11. juna ne bude isplaćeno 30 miliona KM

Autor:Patria

Preporučeno

Iz Ministarstva finansija RS kazali su “Glasu Srpske” da će insistirati na prinudnoj naplati ako presuda Suda BiH za izmirenje duga po osnovu raspodjele prihoda ne bude realizovana do 11. juna.

Bosanskohercegovački entitet Republika Srpska pokrenuti će postupak prinudne naplate 30 miliona konvertibilnih maraka sa računa Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) ako u iduća dva dana ne dobije toliko novca od te institucije po osnovu pravosnažne presude Suda BiH.

Upravo se čita:  Članovi Predsjedništva BiH razgovarali sa ministrom odbrane Kraljevine Norveške Bjornom Arildom Gramom

Rok za izvršenje presude je do sada pomjeran u više navrata, a posljednji do kada UIO treba da izmiri novac RS ističe za dva dana, odnosno 11. juna.

Iz Ministarstva finansija RS kazali su “Glasu Srpske” da će insistirati na prinudnoj naplati ako presuda Suda BiH za izmirenje duga po osnovu raspodjele prihoda ne bude realizovana do 11. juna.

Upravo se čita:  Uspostavljena aviolinija Skoplje - Sarajevo: Letovi tri puta sedmično

– Insistiraćemo na prinudnoj naplati jer se neizvršenjem pravosnažnog sudskog rješenja stvara pravna nesigurnost, a RS trpi posljedice pravne nedorečenosti i komplikovanih odnosa u oblasti indirektnih poreza u BiH – podvukli su u Ministarstvu finansija RS.

Naglasili su da su u proteklom periodu iskorištene sve sudske i vanparnične mogućnosti da bi bilo naplaćeno oko 30 miliona KM po osnovu pravosnažne sudske presude za izmirenje duga po osnovu raspodjele prihoda za 2009. i 2010. godinu.

Upravo se čita:  Novi udar na džep građana: Poskupljuje nekadašnji sinonim za jeftinu namirnicu

– RS je u toku 2018. godine blokadom računa UIO uspjela naplatiti 4,7 miliona KM, dok ostatak sredstava i pored pravosnažne presude nije dobijen jer je Sud BiH donio rješenje kojim privremeno odgađa postupak izvršenja u septembru 2018. godine i u kontinuitetu odgađa dalje izvršenje zaključno sa 11. junom – naglasili su u Ministarstvu finansija, prenosi BN.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Novi otkazi: Ledo gasi proizvodnju u BiH, bez posla ostaju 52 radnika

Nakon najava da Ledo gasi proizvodnju u BiH, stigla je i zvanična potvrda te informacije koju prenosi Biznisinfo. “Nakon pažljivog...

Možda vas zanima i ovo