Nedjelja, 5 prosinca, 2021

RS će proglasiti svoje rezultate popisa

Nemojte propustiti

Ukoliko ne uspije obezbijediti da Savjet ministara BiH poništi odluku o metodologiji obrade podataka popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH, koju je bez saglasnosti entiteta potpisao Velimir Jukić, direktor Agencije za statistiku BiH, Republika Srpska će proglasiti rezultate popisa relevantne za RS. Ovo se može zaključiti iz stavova najviših zvaničnika RS iznesenih u petak.

Milorad Dodik, predsjednik RS, pozivao je predstavnike RS u institucijama BiH na razgovor i jedinstvo, a Željka Cvijanović, premijer RS, rekla je da je najvažnije da RS uspije obezbijediti upotrebu podataka popisa stanovništva domaćinstava i stanova, da njima barata i proglasi za sebe popis koji je relevantan za RS.

“Moramo da planiramo određene stvari i nećemo da budemo taoci situacije”, rekla je juče Cvijanovićeva.

Ono što je sigurno jeste da je Savjet ministara BiH jedini koji može osporiti spornu odluku Agencije za statistiku BiH, što je ipak malo vjerovatno da se desi, s obzirom na to da i Bošnjacima i Hrvatima (Jukić kadar HDZ-a) odgovara ovakva situacija.

O popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH u petak se razgovaralo na sjednici Vlade RS, koja smatra da je Jukićeva odluka o jedinstvenom programu u suprotnosti sa Zakonom o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH te da je ne prihvata i zahtijeva da bude stavljena van snage.

Vlada RS obavezala je Republičkih zavod za statistiku RS da u cilju sprečavanja daljih nepravilnosti i manipulacija, učestvuje u aktivnostima vezanim za obradu i objavu rezultata u skladu sa zakonom. Ova obaveza djelimična je potvrda toga da će Republički zavod za statistiku RS ipak na kraju objaviti podatke koji će biti relevantni za RS, međutim, problem bi mogao nastati u tome što takvi podaci ne bi bili međunarodno vefirikovani.

“Popis nema legitimitet i bojim se da bi mogao doživjeti sudbinu nekih ranijih popisa”, rekla je Cvijanovićeva. O popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH juče je govorio i Milorad Dodik, predsjednik RS, ističući da je neophodno jedinstvo vlasti u RS i onih na nivou BiH u vezi s tim pitanjem.

“Ako sam bilo kojim činom povodom ovog pitanja nekoga iritirao, povlačim svoje riječi i pozivam da sjednemo i da se dogovorimo o načinima na koje ćemo reagovati. Ovo nije pitanje ni Milorada Dodika, ni Mladena Bosića, ni Mladena Ivanića ni Željke Cvijanović, već naše budućnosti, bazičnih podataka vezanih za RS”, rekao je predsjednik RS.

On je rekao da će vlasti RS u kontinuitetu sporiti svaku bazu koja pokušava da nametne tu vrstu popisa. Inače, odluku direktora Agencije za statistiku da bez saglasnosti entiteta donese odluku prema kojoj će 196.000 popisanih biti uvršteni u domaće stanovništvo iako praktično ne žive u BiH, osudili su gotovo svi Srbi koji na bilo koji način učestvuju u vlasti, bilo u RS, bilo na nivou BiH.

Mirko Šarović, zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, nedavno je rekao da se, bez obzira na jednostranu odluku Agencije za statistiku, ništa ne može učiniti bez saglasnosti entitetskih zavoda za statistiku.

“Zamjenik direktora iz reda srpskog naroda pravovremeno je iznio svoj stav i sada je na čekanju reakcija Zavoda za statistku RS. Ukoliko zahtjev bude upućen Savjetu ministara i bude stavljen na dnevni red, u tom smislu ćemo zauzeti svoj stav i konsultovati se sa nadležnim institucijama RS”, rekao je Šarović.

Prema nezvaničnim informacijama, odluka o tome da li će se protestno pismo, koje je uputio Republički zavod za statistiku, naći na dnevnom redu Savjeta ministara BiH, mogla bi da bude poznata do kraja sedmice.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Snijeg na pojedinim dionicama u BiH, neodgovorni vozači prave zastoje zbog neposjedovanja opreme

Iz BIHAMK-a podsjećaju da je obavezno posjedovanje zimske opreme, odnosno lanaca kako ne bi došlo do obustavljanja saobraćaja i...

Možda vas zanima i ovo