Četvrtak, 20 siječnja, 2022

RS: Milioni samo za plaće zaposlenih u brojnim agencijama

Nemojte propustiti

Efekti rada više od 10 agencija u Republici Srpskoj, na koje se troši oko 80 miliona konvertibilnih maraka budžetskih sredstava godišnje,  bit će razmatrani sutra na tematskoj sjednici entitetske vlade.

Pitanje rezultata koje one ostvare odavno je u centru pažnje, još od usvajanja dokumenta Ekonomske politike za ovu godinu, kao najave da će biti ukinute agencije za koje se ispostavi da nisu opravdale postojanje.

Osim najava, do danas nisu povučeni konkretni koraci, iako javnost zna da većina agencija najviše novaca troši za plaće zaposlenih, dok se o rezultatima njihovog rada gotovo ništa ne zna.

Samo u okviru Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a djeluju Agencija za šume, Agencija za uzgoj i selekciju u stočarstvu, Agencija za agrarna plaćanja i Agencija za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi, kao i Agencija za vode oblasnog sliva  Save i Trebišnjice.

Sa 60 miliona KM budžeta raspolaže Agencija za agrarna plaćanja, putem koje idu subvencije poljoprivredi, dok za plaće u drugim agencijama u RS-u ode više od 40 posto godišnje datih sredstava za raspolaganje.

Za neke od njih primjedbe je davala i Glavna služba za reviziju javnog sektora zbog utvrđenih nepravilnosti u radu, odnosno kršenja Zakona o nabavkama.

Na sutrašnjoj sjednici Vlade analizirat će se rad agencija za državnu upravu, za sigurnost saobraćaja, za upravljanje oduzetom imovinom, zatim Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća, te Agencije za akreditaciju visokoškolskih ustanova.

Vlada će razmatrati i efekte rada agencija u sastavu Ministarstva poljoprivrede, šumarsta i vodoprivrede, Agencije za mirno rješavanje radnih sporova, te Direkcije za obnovu i izgradnju, Centra za istraživanje ratnih zločina, kao i Centra za pružanje besplatne pravne pomoći, Javne ustanove “Akademska i istraživačka mreža RS”, Agencije za informaciono društvo i Agencije za certifikaciju, akreditaciju i unapređenja zdravstvene zaštite.

 

(Bh-index)

Više s weba

Izdvajamo

Reakcije na Greifovo “priznanje greške” o broju ubijenih Srebreničana

Urednik Haaretza, časopisa u kojem je objavljen ovaj članak, kaže kako “kritičari ovak Greifov potez nazivaju ‘očajničkim pokušajem popravke...

Možda vas zanima i ovo