Srijeda, 20 listopada, 2021

RS: Milorad Dodik ne vjeruje u novi pristup EU za BiH

Nemojte propustiti

Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a
Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a

Predsjednik RS-a Milorad Dodik rekao je da cijeni pomoć Evropske unije, kada je riječ o razvoju BiH, ali je naglasio da Unija ne bi trebalo da se miješa u procese u BiH.

– EU ovdje mora da odigra konstruktivnu ulogu i podrži funkcionisanje sistema – rekao je Dodik.

Na najave da bi Evropa trebalo da da neku novu šansu BiH i da se razgovara o nekom novom pristupu BiH, on je kazao da u to ne vjeruje, imajući u vidu i izbore za evropski parlament.

-Tek u novembru će doći do formiranja nove Evropske komisije i ona će morati da definiše politiku. Ako žele da ova zemlja ide brže ka EU, onda će morati da to bude put s dvije brzine. RS može da ide brže i mi smo zaustavljeni na tom putu – naveo je Dodik i dodao da očekuje neki vid pomoći.

Komentirajući jučerašnju posjetu Sarajevu visoke predstavnice Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Catherin Ashton, Dodik je rekao da RS ostaje za evropske integracije, prije svega rješavanje pitanja odluke „Sejdić-Finci” i mehanizma koordinacije, koji moraju da se završe kako bi se stekli uvjeti za aplikaciju BiH za članstvo u EU.

-RS ima jasne stavove o tome i neće ih mijenjati i nastavit ćemo da se bavimo tim pitanjem, a problem ostaje u FBiH – dodao je on večeras za RTRS.

Naveo je i da se „moglo vidjeti da su neki od EU, kao što su određeni evropski poslanici, podržavali i nasilje” koje se moglo vidjeti na ulicama u FBiH i govorili da je „to evropska BiH”.

-Mislim da su začuđeni zašto navodno narod nije izašao na ulice u FBiH u veće obimu – ustvrdio je Dodik.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Sine, pazi šta sanjaš! Svetlana Cenić objasnila Dodiku šta sve piše u “izvornom Dejtonu”

Izvorni Dejton? Kako ga nazivaju. Pa, sine, pazi šta sanjaš. Da krenem redom samo nekoliko stvari - piše Cenić Nadležnost...

Možda vas zanima i ovo