Četvrtak, 19 svibnja, 2022

RS nastavlja s politikom relativizacije i ignorisanja genocida u Srebrenici

Nemojte propustiti

Na sceni politika falsifikovanja činjenica i pravdanja zločina

Foto: AAVlasti Republike Srpske i ovu, sedamnaestu godinu od genocida počinjenog nad bošnjačkim stanovništvom u Srebrenici, nastavljaju s politikom ignorisanja i minimiziranja zločina koje su prema presudi Međunarodngo suda pravde počinili pripadnici vojske i policije Republike Srpske.

Mada je u bosanskohercegovačkoj javnosti postojalo makar i slabašno uvjerenje da će se oficijelni stav RS-a prema Srebrenici promijeniti nakon što je 2004. godine Komisija Vlade tog entiteta izradila izvještaj o dešavanjima tokom jula 1995. na području te opštine, dolaskom na vlast SNSD-a na čelu s Miloradom Dodikom , ponovno je na scenu stupila orkestrirana politička kampanja negiranja i minimiziranja počinjenih zločina.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik još tokom svog premijerskog mandata (2009.) naložio je Timu za istraživanje ratnih zločina Vlade RS-a da ponovo otvori istragu o dešavanjima u Srebrenici i „dokaže osnovanost sumnji o preuveličavanju broja žrtava“. Više od tri godine kasnije, javnosti na uvid nije stavljen nijedan validan dokaz koji bi negirao navode istrage Komisije iz 2004, no to očito nije dovoljan razlog da se odustane od politički manipulacija Srebrenicom.

Za utvrđivanje „istine o događanjima u Srebrenici“, Vlada RS-a angažovala je i „Istorijski projekt Srebrenica“, takozvanu nevladinu organizaciju koju vodi Stefan Karganović, ultranacionalista sa stalnom adresom u Holanidiji i na platnom spisku budžeta RS-a. Samo u ovoj godini za njihov rad izdvojeno je 300 hiljada KM, s istim ciljem – negirati genocid u Srebrenici.

Podsjećamo da se u pomenutom izvještaju o dešavanjima u i oko Srebrenice u julu 1995. godine zaključuje da je Komisija, kako je navedeno, unatoč teškoćama u početku svog rada “prikupila značajnu dokumentaciju, informacije, saznanja i druge dokaze o događajima u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995, uključujući i one koji do sada nisu bili poznati”. Komisija je također utvrdila da je “likvidirano više hiljada Bošnjaka, na način koji predstavlja teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava, te da je izvršilac, pored ostalog, preduzeo mjere prikrivanja zločina premještanjem tijela”. Otkrivene su 32 nove, do sada nepoznate lokacije masovnih grobnica, pri čemu su podatke o njima isključivo dostavili izvori iz Republike Srpske (organi Vlade i svjedoci na terenu).

Branko Todorović, izvršni direktor Helsinškog odbora za zaštitu ljudskih prava RS, u izjavi za agenciju Anadolija, istakao je da je „strašno što na političkoj sceni RS-a ponovo oživljavaju one snage koje ne samo da žele da se ideologija uime koje su ratni zločini počinjeni, vrati na scenu, nego i nastoje po svaku cijenu falsifikovati istorijske činjenice i opravdati i zločine i njihove počinioce“.

„Umjesto saosjećanja i izvinjenja žrtvama, umjesto priznavanja i prihvatanja istine da su zločini počinjeni, mi na sceni RS-a imamo sraman pokušaj traženja ravnoteže u zločinu“, kazao je Todorović.

Prema njegovim riječima, dobrobit na ovim prostorima neće biti moguća sve dok se „u institucijama RS-a ne nađe neko ko će imati i ljudske i političke hrabrosti da progovori o onome što se desilo u Srebrenici, a žrtvama pruži ruku izvinjenja“.
Profesor sociologije na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci Ivan Šijaković, u izjavi za agenciju Anadolija, istakao je da se „sociološkim fenomenom može smatrati ponašanje vlasti RS-a prema događajima u Srebrenici“.

„Pokušaj ljudi da budu izvan nečega što je završeno, da nađu alternativu tome, da javnost uvjere da nisu tačni navodi koje je uradila jedna ozbiljna Komisija i svojim potpisima stala iza toga smatram krajnje besmislenim. I takvo ponašanje neće, što je vrlo opasno, donijeti ni suživot ni pomirenje“, naglasio je Šijaković .
Dragan Mikerević, koji je u vrijeme objavljivanja izvještaja Komisije Vlade RS-a za utvrđivanje činjenica o događajima u Srebrenici bio premijer RS-a, u izjavi za Anadoliju, rekao je da „Komisija nigdje u izvještaju nije navela tačan broj ubijenih i nestalih, ulazila u uzročno – posljedične veze počinjenih zločina, te da nije upotrijebila kvalifikaciju genocid“.

„Mi nismo imali nikakav razlog da sumnjamo u tačnost nalaza Komisije i mislim da istoričarima treba ostaviti da utvrde sve okolnosti dešavanja u Srebrenici, kao i tačan broj žrtava. Za nas Srbe, bez obzira na presude i Haškog tribunala i Suda BiH, kvalifikacija o genocidu je neprihvatljiva. Ali, u Srebrenici je počinjen težak zločin i zato se prema žrtvama treba odnositi s poštovanjem i ne dozvoliti da budu predmet političkih manipulacija s bilo čije strane“, zaključio je Mikerević.

 

(Bh-index)

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Stigli nalazi torte i hljeba uzeti u hotelu na Jahorini u kojem su boravila djeca

Sve ekskurzije u ovom hotelu koje su trebale biti organizovane su odgođene do dolaska nalaza. Uzorci keks torte i hljeba...

Možda vas zanima i ovo