Ponedjeljak, 30 siječnja, 2023

RS nije država, niti će ikad biti! Zna Mile sve, ali se pravi lud: Ne stišavaju se reakcije nakon Dodikovog napada na Ćamila Durakovića

Autor:Hayat.ba

Nemojte propustiti

Nakon Dodikovih riječi uslijedile su brojne reakcije na društvenim mrežama, a među onima koji su odgovorili Dodiku bio je i Dragan Mioković, umirovljeni sarajevski policajac.

Ne stišavaju se reakcije na društvenim mrežama nakon što je predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik kritizirao potpredsjednika RS-a Ćamila Durakovića.

Dodiku je zasmetalo Durakovićevo pristustvo na proslavi Dana državnosti BiH u Banjoj Luci kojeg je organizirao GO SDP-a BiH Banja Luka.

Republika Srpska jeste slobodna država za sve građane i za sve ljude dobre volje. Ali Ćamil Duraković na jučerašnjoj priredbi nije predstavljao Republiku Srpsku. To može samo ako mu predsjednik Republike da saglasnost. Pošto te saglasnosti nije bilo, Duraković je na toj priredbi mogao da bude samo u svoje ime, poručio je Dodik.

Nakon ovih riječi uslijedile su brojne reakcije na društvenim mrežama, a među onima koji su odgovorili Dodiku bio je i Dragan Mioković, umirovljeni sarajevski policajac.

Komentirajući ove navode, Duraković je kazao kako je funkcija potpredsjednika bh. entiteta Republika Srpska izborna, a ne namještenička.

Prema tome, nije meni Dodik dao tu funkciju nego je ona Ustavom definisana. Mene su birali građani. To je opredjeljenje građana, ali i moje opredjeljenje. Jesam potpredsjednik, tako sam pozvan i tako sam se obratio. Ići tom nekom retorikom minimiziranja nekoga samo će dodatno komplikovati međuetničke odnose. Nećemo pristati na bilo kakve ucjene. Od početka mandata sam odao poštovanje institucijama RS-a i zastavi i svemu onom što jedan entitet jeste. Međutim, država BiH ne može bit podređena entitetu, ma ko to mislio i htio, pa bio i Dodik. Sve dok se poštuje država BiH, institucije entiteta bit će poštovanje u maksimumu kako je to propisano. Naše poštovanje imaju, pozivamo ih na razum i međusobno poštovanje, a ukoliko je to ne moguće, pa Bože moj. Nećemo odustati od naše ljubavi prema Bosni i Hercegovini – kazao je Duraković.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Ko preživi, pričat će: Kajmak na pijaci košta više od 19 KM, a kilogram luka je oko devet maraka

Građani poručuju da su zelene pijace postala jako skupa mjesta kupovine, sa daleko većim cijenama nego u marketima. Na zelenim...

Možda vas zanima i ovo