Utorak, 5 prosinca, 2023

RS-u pripala Agencija za lijekove BiH, SIPA i Služba za poslove sa strancima

Preporučeno

Ovakav dogovor trebao bi dobiti konačan epilog ukoliko ove stranke formiraju Savjet ministara, što je zasad vrlo izvjesno.

Republici Srpskoj pripada ono što joj je pripadalo i ranije, a to podrazumijeva da će srpski kadrovi biti na čelu Agencije za lijekove BiH, Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i Službe za poslove sa strancima BiH.

Ovo je za “Nezavisne novine” potvrđeno iz izvora bliskih Savezu nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Naši izvori kažu da još uvijek nije postignut konačan odgovor između SNSD-a i Trojke, koju čine Naša stranka, Narod i pravda (NIP), te Socijaldemokratska partija (SDP), ali da bi to trebalo biti uskoro ozvaničeno.

Upravo se čita:  Njemačku zatrpao snijeg, očekuje li BiH isti scenarij: Evo šta kaže Sladić!

“Srpskoj pripada sve što i ranije, uz nekih par izmjena. Još uvijek nije definitivan dogovor, niti su ga potvrdili predsjednici stranaka. Tačno je da će u Agenciji za lijekove ostati na čelu kadar iz Republike Srpske, kao i da će kadrovi iz Republike Srpske ostati na čelu SIPA i Službe za poslove sa strancima”, kazali su izvori “Nezavisnih novina”.

Upravo se čita:  U RS-u za "crni petak" potrošeno 27 miliona KM, u FBiH čak 346 miliona KM!

Ovakav dogovor trebao bi dobiti konačan epilog ukoliko ove stranke formiraju Savjet ministara, što je zasad vrlo izvjesno.

Ako sve bude po planu, SNSD će konačno imati kontrolu nad nekoliko institucija koje su im tokom prethodnih godina bile “trn u oku”, prije svih Agencije za lijekove BiH, koju odavno želi da preuzme.

Upravo se čita:  Ginekolog iz BiH uzeo mito od 400 KM: Sada je osuđen na šest mjeseci robije i mora vratit 20.000 KM

Pošto to u ranijim godinama, a naročito godini korone nije uspio, založio se za izmjene Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima, koja podrazumijeva osnivanje Agencije za lijekove Republike Srpske, koja, treba navesti, i dalje nije formirana.

Za SNSD je očigledno od velike važnosti bila i Služba za poslove sa stancima, na čijem čelu su do sada bili kadrovi SDS-a.

Pored toga, saznajemo i da će Republika Srpska dobiti mjesto zamjenika direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

U Briselu održan 2. politički forum na visokoj razini između EU i Bosne i Hercegovine

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto zajedno s domaćinom, europskim povjerenikom za susjedstvo i proširenje Olivérom Várhelyiem, supredsjedavala je...

Možda vas zanima i ovo