Subota, 21 svibnja, 2022

RS u strahu od EUFOR-ovih snaga na ulicama: Da li se u BiH nešto priprema? RS ne želi sukobe!

Nemojte propustiti

Đokić je snagama EUFOR-a poručio da se trebaju vratiti u svoje kasarne, jer je sigurnost građana osigurana u bilo kojem dijelu Bosne i Hercegovine.

Petar Đokić, lider Socijalističke partije, obratio se prisutnim novinarima nakon sastanka vladajuće koalicije u Republici Srpskoj.

On se u svom obraćanju dotakao sve učestalije aktivnosti EUFOR-ovih snaga čiji se pripadnici u posljednje vrijeme redovno mogu vidjeti na ulicama bh. gradova, a samim tim i u manjem bh. entitetu.

– Zašto se na bh. putevima pojavljuju snage EUFOR-a sa borbenim vozilima, one nas vraćaju na poslijeratni period u kojem su se često viđale na ulicama gradova. Je li to povod da se razmišlja o tome da se nešto priprema BiH, da li ovdje želi neko da ide u sukobe? RS ne želi sukobe, rekao je Đokić.

Ističe kako EUFOR “stvara atmosferu straha od ponavljanja etničkih sukoba”.

– Nama sukobi na etničkoj osnovi nisu potrebni. Sukoba na političkoj osnovi ima, ali etničke sukobe niti želimo niti smatramo da oni mogu da se dese, jer posljednji međuetnički sukob je bio previše bolan. Zato ne treba stvarati atmosferu ponavljanja etničkih sukoba, a upravo EUFOR-ove snage izazivaju takvu vrstu straha, kazao je on.

Snagama EUFOR-a je poručio da se trebaju vratiti u svoje kasarne, jer je sigurnost građana osigurana u bilo kojem dijelu Bosne i Hercegovine.

– Na taj način mogu pokrenuti negativce, koji ih ima, da razmišljaju da je možda opet došlo vrijeme da se organizuju na drugi način i da se spreme na sukobe. Apelujemo da se vrate u svoje kasarne, ovo je slobodan prostor. Uspjeli smo osigurati mir i sigurnost za svakog čovjeka i to se može garantovati u bilo kojem dijelu BiH, zaključio je Đokić.

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Ambasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov u akciji: “Moguće je aktivno učešće Bošnjaka u razvoju obostrano korisne saradnje BiH i Rusije”

- Muslimani u Rusiji razvijaju se i žive slobodno, uživajući sva prava koja imaju ostali građani zemlje - poručio...

Možda vas zanima i ovo