Petak, 20 svibnja, 2022

RS: Zatvorena fabrika za proizvodnju pomfrita, 85 radnika poslano na biro

Autor:Avaz.ba

Nemojte propustiti

Srebrenićki pomfrit je za kratko vrijeme po svom kvalitetu postao prepoznatljiv brend na domaćem i tržištu Srbije i Crne Gore.

Fabrika za proizvodnju pomfrita u Srebrenici, koja je posljednje dvije godine poslovala u sastavu turske kompanije „Green group Bosnia“, u petak je obustavila proizvodnju, a 85 radnika poslala na biro.

Kako je izjavila Nada Pavlović, menadžerica prodaje ove fabrike, investitor je odlučio privremeno zatvoriti fabriku, a razlog je rast cijena sirovina, posebno krompira.

– Cijene krompira su otišle tri puta više nego što je planirano. Također i cijene sirovina i drugih repromaterijala koje mi koristimo u proizvodnji poput folija, lož ulja . Tu su i drugi troškovi, te poskupljenje struje čija je cijena za vrijeme pandemije porasla za dva-tri puta više i jednostavno više nismo profitabilni bili na tržištu – pojasnila je Pavlović.

Kazala je da se fabrika neće ugasiti, nastavit će raditi, ali je trenutno obustavljena proizvodnja, tako da će, kada se izregulišu cijene krompira i drugih sirovina, ponovo pokrenuti proizvodnju.

Saznajemo da će turski investitor u narednih mjesec do dva izdefinirati stvari i u kojem će pravcu nastaviti proizvodnju.

– Vidjet ćemo hoće li to biti proizvodnja pomfrita ili se ćemo se preorijentisati na neke druge proizvodnje hrane jer imamo kapacitet. Velika je investicija u pitanju i niko od nje ne želi odustati već samo žele da sve bude isplativo. Naša firma inače nema nikakvih dugovanja. Imamo samo investitora i nemamo podršku nikakvu drugu od bilo kojih organizacija i vlasti – naglasila je Pavlović.

Srebrenićki pomfrit je za kratko vrijeme po svom kvalitetu postao prepoznatljiv brend na domaćem i tržištu Srbije i Crne Gore.

Firma je nabavila nova vozila za distribuciju proizvoda, imaju sklopljen ugovor i s kompanijom „Bingo“. Ovo je treći put da ova fabrika od izgradnje obustavlja proizvodnju. Mijenjali su se vlasnici, ali turska kompanija bila je najozbiljniji poslodavac.

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Oglasila se Milica Pavlović nakon što je bila pratnja maturantu u BiH

Pjevačica je poručila da joj je bila čast da osjeti energiju maturanata i da se druži sa njima. Nevjerovatna energija,...

Možda vas zanima i ovo