Četvrtak, 20 siječnja, 2022

Rudarenje kriptovaluta se zabranuje na Kosovu, problem je nedostatak struje

Nemojte propustiti

Jedan „rudar“ anonimno je Reutersu rekao kako mjesečno plaća struju 170 eura, a od „rudarenja“ kriptovaluta zaradi 2.400 eura, prenijela je Hina.

Kosovska vlada zabranila je „rudarenje“ kriptovaluta kako bi smanjila potrošnju električne energije u vrijeme dok se zemlja suočava s najgorom energetskom krizom u posljednjoj deceniji.

Policija će zaustaviti „rudarenje“ „u saradnji s drugim relevantnim ustanovama koje će identificirati lokacije na kojim se proizvode kriptovalute“, priopćila je ministrica ekonomije i energetike Artane Rizvanolli.

Zbog jeftine struje proteklih godina, brojni su mladi na Kosovu postali „rudari“ kriptovaluta.

Kosovo je prošlog mjeseca uvelo redukcije struje dvaput dnevno po dva sata zbog otežanog rada termoelektrane na ugalj i visokih uvoznih cijena električne energije.

Kosovo je u decembru proglasilo izvanredno stanje na 60 dana koje će vladi omogućiti da izdvoji više novca za uvoz energenata, uvede dodatne redukcije i oštrije mjere.

Jedan „rudar“ anonimno je Reutersu rekao kako mjesečno plaća struju 170 eura, a od „rudarenja“ kriptovaluta zaradi 2.400 eura, prenijela je Hina.

„Rudarenje“ kriptovalutama raste i na sjeveru Kosova, većinski nastanjenom Srbima koji odbijaju plaćati struju.

Kosovo uvozi više od 40 posto električne energije.

Evropske cijene plina porasle su u utorak za više od 30 posto nakon što je smanjena opskrba plinom iz Rusije, što je izazvalo zabrinutost da bi moglo doći do energetske krize u zimskim mjesecima.

Više s weba

Izdvajamo

CIK će opet od Ministarstva finansija BiH tražiti novac za izbore

Centralna izborna komisija BiH ovim putem želi informirati javnost u Bosni i Hercegovini da Ministarstvo finansija i trezora BiH...

Možda vas zanima i ovo