Utorak, 18 siječnja, 2022

Rudari i Vlada FBiH postigli dogovor: Ispunjeno 10 od 13 zahtjeva

Nemojte propustiti

Jedan od zahtjeva koji nije usaglašen je zahtjev za smjenu direktora Elektroprivrede BiH Admira Andelije.

Predstavnici sindikat rudara i pregovarački tim Vlade Federacije BiH večeras su postigli okvirni dogovor. Na konačan sporazum će se morati još sačekati.

Tri tačke od 13 zahtjeva na stolu neophodno je dodatno usaglasiti.

Jedan od zahtjeva koji nije usaglašen je zahtjev za smjenu direktora Elektroprivrede BiH Admira Andelije.

Također nije bilo saglasnosti za smjenu direktora Rudnika “Kreka” iz Tuzle Huseina Trumića zbog katastrofalnih proizvodnih rezultata, devastiranih međuljudskih odnosa, jednostranog usvajanja odluka od značaja po životni standard radnika i izdavanje naloga za pokretanje krivične prijave protiv predsjednika Sindikalne organizacije istog rudnika.

Predstavnici rudara i pregovarački tim Vlade FBiH nije uspio na večerašnjem sastanku usaglasiti stavove ni oko dnevnica rudarima za vrijeme radničkog neposluha i protesta.

Andelija: Usaglasiti sve tačke

Direktor EP BiH Admir Andelija je kazao da je bitno da se što prije usaglase sve tačke sporazuma kako bi se nastavila proizvodnja u rudnicima.

“Postali smo možda i dosadni javnosti i svima koji prate ova događanja. Mislim da smo mogli dogovor postići i da ne dođe do ovih događaja. Otprilike smo se usaglasili za deset tačaka koje su iz prijedloga sindikata uz određena pojašnjenja i korekcije”, kazao je Andelija nakon sastanka.

Dodao je da su ostale tri tačke koje treba usaglasiti, te da se sastanci nastavljaju sutra ujutro.

“Ostale su tri tačke koje ćemo razmotriti i jedna i druga strana i sutra ujutro se ponovo sastajemo i ukoliko budemo imali saglasnost da potpišemo sporazum. Vrlo bitno je da što prije usaglasimo kako bi proizvodnja u rudnicima započela sutra i da se skinemo javnosti sa vrata“.

Više s weba

Izdvajamo

Da li je legitimno kada papa Franjo Komšića nazove dobrom osobom? Kontić ismijao HDZ: Ubrzano rade na izmjeni Izbornog zakona…

Mnogi su danas komentarisali ovaj sastanak, a među njima je, također, novinar i direktor Mediacentra Boro Kontić. Kontić je...

Možda vas zanima i ovo