Petak, 30 srpnja, 2021

Rudari od Vlade BiH traže subvenciju za rad, zbog toga moguće poskupljenje električne energije

Nemojte propustiti

Rudari sedam rudnika iz Federacije BiH tražili su danas od Vlade FBiH da hitno uvede subvenciju na rudarski rad, iz koje bi se finansirala modernizacija rudnika odnosno poboljšanje uslova rada u rudnicima, piše bh. novinska agencija Patria.

Sedam rudnika u FBiH koji posluju u konzorciju Elektroprivrede BiH u 2014. godini zabilježili su gubitak od oko 84 miliona KM.

Predsjednik Samostalnog sindikata rudara FBiH Sinan Husić rekao je da svi rudnici u Evropi imaju subvenciju za svoj rad, ali ne i rudnici u FBiH. Rudari su tražili i dokapitalizaciju rudnika.

Na pitanja novinara odakle bi se rudnici subvencionirali, federalni ministar energije, rudarstva i industrije Reuf Bajrović rekao je da su sve opcije otvorene, od toga da se smanjuju određeni troškovi u rudnicima do poskupljenja električne energije.

Sastanku u zgradi Vlade FBiH u Sarajevu danas su prisustvovali predstavnici Samostalnog sindikata rudara FBiH, Savez samostalnih sindikata BiH, federalni premijer Fadil Novalić i federalni ministar energije, rudarstva i industrije Reuf Bajrović, generalni direktor JP Elektroprivreda Elvedin Grabovica.

Premijer Novalić rekao je da je današnji sastanak bio veoma konstruktivan, te da se nada da će problemi unutar rudnika uskoro biti prevaziđeni.

Sljedeći sastanak rudara i Vlade BiH bit će najkasnije do kraja juna ili do početka jula ove godine, piše Patria.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Od ovog vikenda nova pravila za ulazak u Njemačku?

"Pojačanim putovanjem rizikuje se da se taj trend preokrene”, navodi se u dokumentu Ministarstva. Svi putnici koji dolaze u Njemačku...

Možda vas zanima i ovo