Srijeda, 4 listopada, 2023

Rupe u zemlji – Od Hrvatske do Gvatemale preko Floride do Kine, gutaju zgrade i ljude (Foto)

Preporučeno

Policija na Floridi gotovo da više nema nade da će pronaći živog Jeffa Busha (36), koji je zajedno sa cijelom sobom u kojoj je spavao upao u vrtaču koja se otvorila u predgrađu Tampe. Ovakvi slučajevi otvaranja rupa u zemlji su posljednjih godina sve prisutniji u medijima, a zabilježni su primjeri iz raznih dijelova svijeta.

rupa-klupa

Prije nekoliko dana u popodnevnim satima u Lovranu, na dijelu lovranskoga mula u neposrednoj blizini Ville Lauriana, otvorila se rupa i progutala mladića zajedno sa klupom na kojoj je sjedio. Ovo je bio već četvrti slučaj u vrlo kratkom vremenu da se pojavljuju “ničim izazvane” rupe u zemlji u Hrvatskoj, a sve je počelo poznatim slučajem kada je zemlja progutala ovcu kod mjesta Primorski Dolac, zatim je u Selnicama smrtno stradao jedan muškarac, a onda se i kod Drniša otvorila golema provalija…

Upravo se čita:  Kuće ostale usred gradilišta autoputa, mještani najavljuju blokadu radova
Mjesto gdje je pronađen nastradali mladić (Foto: Cropix)
Mjesto gdje je pronađen nastradali mladić (Foto: Cropix)

Prošli mjesec se dogodio sličan slučaj, ali sa mnogo tragičnijim posljedicama. Smrtno je stradao 22-godišnji mladić čije je tijelo pronađeno u rupi širokoj jedan metar i dubokoj deset metara, koja se otvorila stotinjak metara dalje od kuća.

Vjerovatno najstrašnijeg izgleda do sada je bila rupa koja se, prema tvrdnji vlasti u Gvatemali, otvorila zbog velikih kiša izazvanih uraganom Agata 2010. godine. Tada je u toj rupi u Gvatemala Cityu nastala čitava trospratnica, a stradalo je 15 ljudi.

Upravo se čita:  Potvrđena optužnica protiv vlasnika hotela "Jablanica" Amira Džafića zbog premlaćivanja radnice Enise Klepo

rupa3

U augustu prošle godine na Tajvanu su sigurnosne kamere zabilježile kako se u djeliću sekunde zemlja otvorila ispod čovjeka. Spasilačke ekipe su ga izvukle napolje, ali je on kasnije preminuo od zadobijenih povreda.

Istog mjeseca u američkoj saveznoj državi Idaho 32-godišnje Sonja Lopes poginula je kada je automobilom uletjela u u rupu koja se otvorila na autoputu.
U julu 2011. 15-godišnja djevojčica stradala je kada se, nakon velikih kiša, rupa pojavila na autoputu u Utahu.

Upravo se čita:  Odluka Vlade FBiH: Lista namirnica kojima je propisana najviša marža povećana sa devet na 15 proizvoda

rupa4

Na svu sreću, nisu sve rupe odnosile živote. U kineskom gradu Gvangdžou ogromna rupa progutala je novu zgradu bez stanara pored nove stanice metroa.
(Bh-index)

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Novi otkazi: Ledo gasi proizvodnju u BiH, bez posla ostaju 52 radnika

Nakon najava da Ledo gasi proizvodnju u BiH, stigla je i zvanična potvrda te informacije koju prenosi Biznisinfo. “Nakon pažljivog...

Možda vas zanima i ovo