Petak, 30 rujna, 2022

Rusi će od 12. septembra teško do zemalja EU, evo koliko će samo morati plaćati podnošenje zahtjeva za vizu

Nemojte propustiti

Vijeće Evropske unije usvojilo je u petak, 9. septembra, odluku kojom se u potpunosti suspenduje sporazum o viznim olakšicama između EU i Rusije, zbog ruske invazije na Ukrajinu.

“Shodno tome, opća pravila viznog zakonika će se primjenjivati na ruske državljane”, navodi se u saopćenju iz Vijeća Evropske unije.

To će rezultirati povećanjem takse za podnošenje zahtjeva za vizu sa 35 na 80 eura, potrebom za podnošenjem dodatnih dokaza, produženim rokom obrade vize i restriktivnijim pravilima za izdavanje viza za više ulazaka.

“Sporazum o viznim olakšicama omogućava privilegovan pristup EU za građane partnera od povjerenja s kojima dijelimo zajedničke vrijednosti. Svojim ničim izazvanim i neopravdanim agresorskim ratom, uključujući neselektivne napade na civile, Rusija je izdala ovo povjerenje i pogazila temeljne vrijednosti naše međunarodne zajednice”, navodi se u saopćenju.

Očekuje se da će odluka biti objavljena u “Službenom listu” 9. septembra, a primjenjivat će se od 12. septembra.

Sporazum o vizama iz 2007. kojim se Rusima olakšavaju zahtjevi za ulazak u EU djelimično je suspendovan krajem februara, ciljajući na ljude bliske ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, poput ruskih službenih delegacija i vlasnika diplomatskih pasoša.

Međutim, ostavio je takozvane “obične Ruse” da i dalje uživaju vizne olakšice EU, poput smanjenog vremena čekanja i troškova te potrebe za predočenjem manje dokumenata prilikom podnošenja zahtjeva.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Jasmila Žbanić: Zašto neću glasati za Željka Komšića

- Ovaj put neću glasati za Komšića jer mislim da njegov izbor ne bi donio bilo šta dobro BIH...

Možda vas zanima i ovo