Ponedjeljak, 23 svibnja, 2022

Rusi dostavili nove cijene plina, evo koliko će poskupjeti u RS-u, a koliko u FBiH

Nemojte propustiti

Direktorica sarajevskog “Energoinvesta” Bisera Hadžialjević rekla je nedavno da je ovo poduzeće dobilo ponudu od “Gasproma” u kojoj je cijena plina od aprila povećana za skoro 22 posto.

Cijena plina koji Republika Srpska kupuje od ruskog „Gasproma“ povećana je od aprila za oko 15 posto, potvrdio je danas direktor poduzeća „GAS Res“ Ljubo Glamočić. Ugovorom koji je potpisan još 2015. godine utvrdili smo način izračuna cijene plina prema naftnoj formuli.

S obzirom na kretanje cijena nafte na berzi, došlo je do povećanja cijena za četvrti i peti mjesec u odnosu na prvi kvartal za 14,6 posto. To ja apsolutno u skladu s naftnom formulom i ugovorom koji je na snazi – kazao je Glamočić za Capital.

Istaknuo je da Republika Srpska ima potpisan ugovor sa „Gaspromom“ do kraja maja, te da bi nakon prvomajskih praznika trebalo da pregovaraju o novom ugovoru s ruskom kompanijom. Međutim, kaže da je nezahvalno prognozirati kakve će cijene u narednom periodu biti.

“Mi smo pripremili svoj prijedlog i dostavit ćemo ga “Gaspromu”, a njime smo predvidjeli produženje ugovora do početka nove plinske godine, odnosno do 1. oktobra pod istim uvjetima. To znači da se cijena i dalje utvrđuje na bazi naftne formule, a kakva će ona biti, to zaista u ovom trenutku ne možemo reći” kazao je Glamočić i dodao da Republika Srpska mjesečno troši oko četiri miliona kubika plina.

Direktorica sarajevskog “Energoinvesta” Bisera Hadžialjević rekla je nedavno da je ovo poduzeće dobilo ponudu od “Gasproma” u kojoj je cijena plina od aprila povećana za skoro 22 posto.

“Svaka tri mjeseca od “Gasproma” kao isporučioca plina, “Energoinvestu” se dostavlja nova cijena. Dobili smo cijenu plina koja će biti aktuelna od aprila 2022. godine za naredni kvartal. Samim tim isporuka plina za naredna tri mjeseca apsolutno nije upitna. Cijena je povećana za 21,7 posto u odnosu na januar 2022.” rekla je Hadžialjević.

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Nevrijeme prouzrokovalo haos u Zenici: Porušena stabla, pucanje asfalta, poplavljen podvožnjak, blokiran saobraćaj…

Zbog velike količine vode poplavljenje su i neke ulice u samom gradu pa se saobraćaj odvija otežano. Jak vjetar i...

Možda vas zanima i ovo