Srijeda, 28 rujna, 2022

Rusi oslobodili i zarobljenog Hrvata kojeg je “intervjuisala” RTRS

Nemojte propustiti

Hrvatski premijer Andrej Plenković u srijedu je na Twitteru zahvalio Ukrajini i Saudijskoj Arabiji na pomoći u oslobađanju Vjekoslava Prebega iz ruskog zarobljeništva i najavio je njegov sutrašnji povratak u Hrvatsku.

“Upravo sam telefonski razgovarao s Vjekoslavom Prebegom, koji je oslobođen iz ruskog zarobljeništva”, objavio je Plenković iz New Yorka, gdje sudjeluje u radu Opće skupštine UN-a.

Objavljene su i snimke sad oslobođenih muškaraca.

“Radujemo se svi što se sutra vraća u Hrvatsku. Zahvaljujem vlastima Ukrajine i Saudijskoj Arabiji na suradnji i pomoći, kao i hrvatskoj diplomaciji na uloženim naporima”, poručio je.

Desetorica stranih ratnih zarobljenika, među kojima je i Vjekoslav Prebeg, oslobođena su u sklopu razmjene zatvorenika između Rusije i Ukrajine saudijskim posredništvom, objavila je saudijska novinska agencija SPA.

Radilo se o osobnom posredništvu, tvrdi agencija, saudijskog prestolonasljednika Muhameda bin Salmana.

Saudijske vlasti već su preuzele desetoricu stranih zarobljenika, koji su se borili na ukrajinskoj strani, i prevezle ih u Saudijsku Arabiju. Sada se radi na tome da ih se sigurno preveze u njihove zemlje, dodaje saudijska agencija. Radi se o petorici Britanaca, dvojici Amerikanaca, Marokancu, Šveđaninu i Hrvatu.

MVEP je potvrdio da je Prebeg oslobođen, a isto su za svoje državljane učinile američke vlasti, britanska premijerka Liz Truss i švedska ministrica Ann Linde.

Prebeg je uhićen u maju kod Mariupolja i optužen da je kao ukrajinski plaćenik sudjelovao u rušenju vlasti te mu je prijetila smrtna kazna.

U augustu se izjasnio da nije kriv pred sudom u Doneckoj Narodnoj Republici gdje mu se sudilo zajedno s jednim Šveđaninom i trojicom Britanaca.

Inače, Prebeg je bh. javnosti postao poznat kad ga je “intervjuisala” RTRS.

Mnogi stručnjaci tada su primijetili kako se tu ne vidi niti trag novinarskog izvještavanja, već da je ratni zarobljenik iskorišten kao objekat.

“Čak i ako bi se zanemarilo to da je razgovor problematičan već zato što je riječ o ratnom zarobljeniku, od prvih trenutaka primjećuje se da je ratni zarobljenik posjednut na stolac, kamera mu je statično uperena u lice, novinar mu se obraća s “ti”, nerijetko ga prekida usred rečenice…

Konačno, kamera uopće ne prikazuje onoga koji intervjuiše, nego samo intervjuisanog, a takav prilog objavila je službena entitetska televizija onog entiteta u Bosni i Hercegovini u kojem vlast drži Milorad Dodik, političar koji se i dalje hvali sa svojih “20-ak sastanaka s Vladimirom Putinom” i svojim stavovima u ratu u Ukrajini”, pisao je RTL nakon objave spornog “intervjua”, koji je profesorica etike novinarstva Gordana Vilović nazvala “saslušanjem”.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Brajlović poručio Dodiku: Ne znamo baratati sa otrovima koji bi naškodili zdravlju, bujrum dođi da vidiš šta je čudo neviđeno

Dobro došao čovječe, ne brini, ne znamo baratati sa radio-aktivnim elementima poput polonija ili drugim otrovima koji bi naškodili...

Možda vas zanima i ovo