Utorak, 22 lipnja, 2021

Rusi otvoreno prijete Norveškoj: Upali ste na popis meta našeg nuklearnog oružja

Nemojte propustiti

Vijest da će se u Norveškoj stacionirati 330 američkih marinaca u bazi Varnes nije dobro prihvaćena u Rusiji, piše The Local. Tako je Franc Klincevič, zamjenik predsjednika ruskog Vijeća za odbranu i nacionalnu sigurnost rekao da je to dio američke pripreme za “globalni napad” i da se Norveška ovim potezom pretvorila u metu za potencijalni nuklearni udar.

S obzirom da Klincevič nije sitna riba u ruskom sigurnosnom aparatu, nego jedan od najutjecajnijih ljudi kada je riječ o odbrambenoj politici Moskve, njegove riječi treba ozbiljno shvatiti, prenosi Jutarnji.

– Ovaj potez je vrlo opasan za Norvešku i Norvežane. Kako da reagiramo na ovo? Nikada prije nismo Norvešku imali na listi meta naših strateških oružja. Ali ako se ova situacija dalje razvije, norveška će populacija patiti – rekao je Klincevič.

Ovakav je agresivni stav objasnio potrebom da se odgovori na sve vojne prijetnje:

– Moramo odgovoriti na vojne prijetnje našoj odbrani. I imamo čime odgovoriti, zašto ne reći kako stvari stoje.

Rusija je do sada nekoliko puta kritikovala odluku da se 330 američkih marinaca razmjesti u Norveškoj, ali je norveška ministrica odbrane Ine Eriksen Søreide odbacila kritike objašnjenjem da se time neće osnivati američka baza u Norveškoj, nego je riječ samo o svojevrsnom “testnom smještaju” čiji će se učinak ocjenjivati u 2017. godini.

– Ne postoje objektivni razlozi da Rusija reagira na ovo. No, Rusi trenutno na isti način reagiraju na sve što rade NATO članice – kazala je Søreide.

Norveška je 1949. godine bila među osnivačima NATO pakta, a ruske je bojazni do tada otklanjala obećanjem da svoj teritorij neće otvarati stranim vojnim trupama osim ako budu napadnuti ili pod prijetnjom napada, podsjeća The Local.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Turković i Kurz u Beču: Najavljeno milion vakcina za Zapadni Balkan

- Kancelaru sam rekla da smo zahvalni smo što se ta saradnja nastavlja, jer se i borba protiv pandemije...

Možda vas zanima i ovo