Četvrtak, 8 lipnja, 2023

Rusi stigli na pregovore, Zelenski ih odbio: Nećemo pregovarati u Bjelorusiji

Nemojte propustiti

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u novom obraćanju naveo je kako Ukrajina neće pregovarati u Bjelorusiji, zemlji koja se koristi za napade na Ukrajinu.

Ruske agencije javljaju da je Kremlj spreman za pregovore s Ukrajinom u Bjelorusiji, prenosi AFP.

Ruska delegacija je stigla u bjeloruski grad Gomel na razgovore s Ukrajincima, rekao je novinarima Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov, prenosi ruska novinska agencija RIA Novosti.

Prema njegovim riječima, u delegaciji su predstavnici ministarstva vanjskih poslova, ministarstva obrane i drugih resora, uključujući i predsjedničku administraciju.

Upravo se čita:  Podrhtavanja se nastavljaju: Jak potres pogodio i Bugarsku

“Bit ćemo spremni započeti ove pregovore u Gomelu”, rekao je glasnogovornik.

Bjelorusko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da je pripremilo sve što je potrebno za sastanak i da je sada angažirano na rješavanju protokolarnih pitanja.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u novom obraćanju naveo je kako Ukrajina neće pregovarati u Bjelorusiji, zemlji koja se koristi za napade na Ukrajinu.

Upravo se čita:  Američki obavještajci objavili ko stoji iza rušenja brane u Ukrajini

“Iskreno želim da Bjelorusija ponovno postane dobra i sigurna kakva se činila svima ne tako davno. Pravi izbor je glavni izbor vašeg života”, poručio je Zelenski u novom videu.

Zelenski je predložio da se pregovori s Rusijom vode u Istanbulu, Varšavi, Bakuu ili Budimpešti, umjesto Bjelorusije odakle je napadnuta njegova zemlja.

Zelenski je također izjavio da je protekla noć bila “vrlo teška”, kao i da je na meti granatiranja bila civilna infrastruktura, prenosi Reuters.

Upravo se čita:  Žena obavila kupovinu u Njemačkoj pa iznenadila objavom: "Nevjerovatno, ovo je koštalo 29,38 eura"

Prema njegovim riječima, okupacijske snage napadaju civilna područja gdje nema vojne infrastrukture. Zelenskij je ujedno pozvao strane dragovoljce u Ukrajinu koja, kako je rekao, formira legiju stranaca za dobrovoljce iz inostranstva.

Pročitajte još

Izdvajamo

Povratnik Asim Grozdanić sam obnovio kuću i živi od svog rada: Nisam nikad dobio nikakav poticaj

Njegovoj supruzi nedostaje nekoliko godina staža kako bi se penzionisala. Asim Grozdanić (65) među prvim je povratnicima u bihaćko naselje...

Možda vas zanima i ovo