Petak, 20 svibnja, 2022

Rusi stigli na pregovore, Zelenski ih odbio: Nećemo pregovarati u Bjelorusiji

Nemojte propustiti

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u novom obraćanju naveo je kako Ukrajina neće pregovarati u Bjelorusiji, zemlji koja se koristi za napade na Ukrajinu.

Ruske agencije javljaju da je Kremlj spreman za pregovore s Ukrajinom u Bjelorusiji, prenosi AFP.

Ruska delegacija je stigla u bjeloruski grad Gomel na razgovore s Ukrajincima, rekao je novinarima Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov, prenosi ruska novinska agencija RIA Novosti.

Prema njegovim riječima, u delegaciji su predstavnici ministarstva vanjskih poslova, ministarstva obrane i drugih resora, uključujući i predsjedničku administraciju.

“Bit ćemo spremni započeti ove pregovore u Gomelu”, rekao je glasnogovornik.

Bjelorusko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da je pripremilo sve što je potrebno za sastanak i da je sada angažirano na rješavanju protokolarnih pitanja.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u novom obraćanju naveo je kako Ukrajina neće pregovarati u Bjelorusiji, zemlji koja se koristi za napade na Ukrajinu.

“Iskreno želim da Bjelorusija ponovno postane dobra i sigurna kakva se činila svima ne tako davno. Pravi izbor je glavni izbor vašeg života”, poručio je Zelenski u novom videu.

Zelenski je predložio da se pregovori s Rusijom vode u Istanbulu, Varšavi, Bakuu ili Budimpešti, umjesto Bjelorusije odakle je napadnuta njegova zemlja.

Zelenski je također izjavio da je protekla noć bila “vrlo teška”, kao i da je na meti granatiranja bila civilna infrastruktura, prenosi Reuters.

Prema njegovim riječima, okupacijske snage napadaju civilna područja gdje nema vojne infrastrukture. Zelenskij je ujedno pozvao strane dragovoljce u Ukrajinu koja, kako je rekao, formira legiju stranaca za dobrovoljce iz inostranstva.

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

NATO provodi najveću vježbu u istoriji Baltika, test sposobnosti za odgovor Rusiji

NATO planira još tri vojne vježbe - Defender Europe i Swift Response, u kojima će sudjelovati 18.000 vojnika iz...

Možda vas zanima i ovo