Srijeda, 18 svibnja, 2022

Rusi tvrde kako su zemlje Zapadnog Balkana primorane podržati EU sankcije za Moskvu

Autor:Agencije

Nemojte propustiti

– Pozivamo EU da napusti svoje neokolonijalne navike i da se nastavi pridržavati ravnopravnog pristupa susjednim zemljama, uključujući i one na Zapadnom Balkanu, ističe Zajcev.

Aleksej Zajcev, zamjenik direktora Odjeljenja za informisanje Ministarstva vanjskih poslova Rusije, komentarisao je danas rusku agresiju na Ukrajinu, ali i mogućnost korištenja nuklearnog naoružanja.

Zajcev se, kao i ostali ruski zvaničnici, obrušio na NATO i EU zbog slanja oružja ukrajinskoj strani.

– Dok verbalno pozivaju na rani prekid neprijateljstava, oni čine sve da to spriječe. U porastu su isporuke oružja Ukrajini i obim isporuke procjenjuje se na milijarde dolara. Samo je Washington poslao vojne proizvode u iznosu od 3,8 milijardi dolara, rekao je Zajcev.

Govorio je Zajcev i o propagandnom snimku sa ruske državne televizije, u kojoj se simulira nuklearni napad na Veliku Britaniju.

– Ne znam o čemu se radi. U svakom slučaju, jasno je da to nisu citati ruskih zvaničnika. Sergej Lavrov je nekoliko puta govorio o potrebi da se striktno pridržavaju dogovora o neprihvatljivosti nuklearnog rata, te da se uzmu u obzir rizici oružanog sukoba između nuklearnih sila. Istovremeno, ako govorimo o rizicima i mogućim razlozima za zabrinutost, njih ne generira ruska televizija pa ni britanski mediji, već direktne aktivnosti zapadnih zemalja, kazao je on.

U jednom dijelu svojih izjava, on se dotakao i zemalja Zapadnog Balkana koje su, prema njegovim riječima, primorane prihvatiti uvođenje sankcija Rusiji.

– Pod izgovorom da slijedi Brisel, Balkan je primoran da podrži antiruske sankcije i suočen je s vještačkim izborom – ili ste s EU ili s Rusijom. Primjena agende koju nameće EU ne uzima u obzir mentalitet, historijske, lingvističke, vjerske i kulturne korijene zemalja Zapadnog Balkana. Pozivamo EU da napusti svoje neokolonijalne navike i da se nastavi pridržavati ravnopravnog pristupa susjednim zemljama, uključujući i one na Zapadnom Balkanu, ističe Zajcev.

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Tri “šamara” za Dodika: Koji li mu je jače “zazvonio”?

Prvi poraz mu je nanio "turista iz Njemačke", "obični građanin" i kakvim se imenima Dodik naziva visokog predstavnika Christiana...

Možda vas zanima i ovo