Ponedjeljak, 5 prosinca, 2022

Rusi u strahu od mobilizacije bježe i u Mongoliju, Ukrajinci im poručuju: Oni koji su mobilizovani neka se predaju, imaju šansu da spase život

Nemojte propustiti

– Mobilizirani Rusi koji se predaju imaju šansu spasiti svoje živote. Svi ostali je neće imati, napisao je šef ureda ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog

Hiljade Rusa pobjegle su u Mongoliju preko granice na sjeveru u pokušaju da izbjegnu regrutaciju, čime je izvršen dodatni pritisak na vladu u Ulan Batoru i njene napore da se distancira od sukoba.

Rusi su bili primorani satima čekati u redu na graničnom prelazu Kyakhta u etničkoj mongolskoj provinciji Buryatia, ali su rekli da imaju malo izbora nakon što je predsjednik Vladimir Putin najavio “djelimičnu mobilizaciju” 300.000 vojnika s ciljem odbijanja kontraofanzive u Ukrajini.

– Moja zemlja je započela djelomičnu mobilizaciju i mislim da to negativno utiče na društvo, kazao je jedan od njih. “Čekali smo jako dugo na ruskoj strani granice, oko 16 sati.”

Andrij Jermak, šef ureda ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, rekao je da bi se mobilizirani Rusi koji budu poslani na ratište u sklopu mobilizacije najavljene prošle sedmice trebali predati prvom prilikom.

– Mobilizirani Rusi koji se predaju imaju šansu spasiti svoje živote. Svi ostali je neće imati, napisao je Jermak.

Kazahstanski predsjednik Kasim-Žomart Tokajev rekao je da će zaštititi Ruse koji bježe u Kazahstan kako bi izbjegli vojnu mobilizaciju.

– Posljednjih dana stiže nam puno ljudi iz Rusije. Moramo ih zbrinuti i dati im sigurnost, naveo je Tokajev, inače blizak saveznik Moskve koji se nakon ruske ofenzive u Ukrajini udaljio od Kremlja.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je na sastanku s dužnosnicima rekao da su i ruski farmeri među Rusima koje mobiliziraju za rat protiv Ukrajine.

Predvodnik demokršćanske opozicije u Bundestagu i predsjednik CDU Friedrich Merz kritizirao je dio ukrajinskih izbjeglica zbog iskorištavanja njemačkog socijalnog sistema.

– Za Njemačku, natrag za Ukrajinu, za Njemačku, natrag za Ukrajinu, kazao je Merz.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Vremenska prognoza za naredni period: Poznato i kada nam stiže snijeg

U zadnjoj sedmici astronomske jeseni prema trenutnim prognostičkim materijalima prognozira se pad temperature zraka i slabe padavine. Priticanje toplih zračnih...

Možda vas zanima i ovo